La instal·lació artística dedicada als presos polítics Mantra del record de Quim Moya, que era exposada des del desembre passat a la Nau Comanegra, l'espai creatiu de l'editorial Comanegra, s'ha clausurat avui amb la presència de la consellera de Cultura, Laura Borràs, del diputat del Parlament de Catalunya i company de Meritxell Serret, Ferran Civit, de la secretària d'Òmnium Cultural Marina Gallés, i de l'artífex de les peces, l'artista visual Quim Moya. Abans d'arribar a Barcelona, el Mantra del record es va poder visitar a Avinyó, a Artés, a La Seu d'Urgell, a Prats de Lluçanès i al Centre d'Arts Contemporànies de Vic

Quim Moya

Quim Moya.

Un retrat per dia

La part més espectacular d'aquesta instal·lació és el gran mural, de 3 x 7 metres, format per un mosaic amb retrats dels presos polítics catalans: un per cada dia del seu captiveri. "És un acte de protesta i memòria, des de l’emoció, per recordar cada dia aquelles persones que han prioritzat la dignitat a la llibertat. Com a rerefons, és clar, hi ha una reflexió sobre la humanitat", explica Quim Moya. Per cada sèrie de retrats experimenta amb una estètica diferent i va variant la tècnica: llapis, esprai, aquarel·la, retoladors... La mostra exposada compta amb 419 retrats dels 461 que ja ha dibuixat fins el dia d'avui. Es pot veure el progrés diari al compte d'Instagram @mantradelrecord.

Quim Moya: El mantra del record és un moment de recolliment diari dedicat als presos, i alhora, una forma d’enviar-los energia

Mantra del record (7)

També els exiliats

La petita instal·lació que s'ha mostrat a la Nau Comanegra també estava integrada per algunes peces més. Per una banda s'ha exposat una peça inèdita, Exiliats, que mostra retrats dels 9 exiliats catalans. També s'hi ha pogut veure Bombardejos, una sèrie de peces creades en el procés d'una performance en un refugi antiaeri de Manresa, i que han estat pensades com un homenatge a les víctimes dels bombardejos feixistes del desembre del 38 i del gener del 39.

Ferran Civit: No tenim la República, però tenim una fortalesa com a país impressionant

Mantra del record Quim Moya editorial Comanegra

Una expressió de dolor

Joan Sala, director de l’editorial Comanegra, ha assegurat que aquesta entitat ha organitzat aquesta exposició, perquè calia fer alguna acció per denunciar la “situació vergonyosa” que viu el país. Ha destacat que al mural de Moya hi ha 419 retrats perquè quan es va penjar feia 419 dies de l’empresonament dels líders independentistes, però que ara ja en fa molts més. Sala ha destacat que en aquesta data se celebra el 22 aniversari de la sortida de Nelson Mandela de la presó i ha afirmat que això demostra que la sortida al conflicte és el diàleg i no la repressió. Quim Moya molt emocionat, ha assegurat que El mantra del record és, sobretot, un moment de recolliment diari dedicat als presos, però alhora, una forma d’enviar-los “energia”. Avui Moya ha dibuixat el retrat 471, i ha afirmat que seguirà dibuixant “perquè és la forma que tinc de gestionar les meves emocions”. Marina Gallés, d'Òmnium Cultural, ha volgut deixat clar que demà els presos aniran al judici, però no per defensar-se, sinó per denunciar la repressió de l'Estat. El diputat Ferran Civit, parella de la consellera Meritxell Serret, exiliada a Brussel·les, ha agraït el suport de la societat civil i  ha deixat clar que "No tenim la República, però tenim una fortalesa com a país impressionant. No són aquí els presos ni els exiliats, però tenen una força espectacular gràcies al vostre suport".

Borràs: "Aquest país no es rendirà, i el seu Govern tampoc es rendirà"

La consellera Borràs ha coincidit amb les afirmacions de Civit i ha afirmat, tot referint-se a l'Estat espanyol: "No sé com pararan tot això". "Demà comença un judici que és una farsa, en què els jutgen a ells, però ens jutgen a tots", ha assegurat la consellera. I ha conclós que, "malgrat tot, aquest país no es rendirà, i el seu Govern tampoc es rendirà".