Fins fa poques setmanes, el nom d'Andrea Riseborough era bastant desconegut per al públic en general. Però la seva imprevisible nominació a millor actriu als Oscars 2023 ha aixecat polseguera i ha fet ressonar la polèmica perquè ningú no se l'esperava. Va ser quan es va fer la lectura oficial de les nominades i nominats als guardons de l'Acadèmia, en la qual aquesta actriu britànica va aconseguir fer-se un lloc per la seva interpretació a la pel·lícula To Leslie al costat de grans noms de la interpretació internacional, com Cate Blanchett, Brendan Fraser, Michelle Williams o Colin Farrell. Tanmateix, moltes veus s'han alçat aquests dies per criticar que una actriu de menor envergadura hagi arribat al cim del cinema internacional, i fins i tot alguns titllen l'esdeveniment de nominació fraudulenta. Però qui és Andrea Riseborough i per què la seva nominació genera tant descontentament?

🔴 Oscars 2023, EN DIRECTE | Última hora dels premis i guanyadors
 

🟠 Guanyadors dels Oscars 2023: llista completa de pel·lícules i artistes premiats

Andrea Riseborough 1

Qui és Andrea Riseborough, nominada a millor actrius als Oscars 2023

Andrea Riseborough (1981) és una actriu britànica que ha diversificat la seva trajectòria en la petita i la gran pantalla. Graduada a la Reial Acadèmia d'Art Dramàtic, de seguida va començar a exercir papers en televisió —és bastant coneguda per haver interpretat l'ex primera ministra britànica Margaret Thatcher a la pel·lícula per a televisió Margaret Thatcher: The long waltk to Finchley—, fins que un any després va debutar al cinema amb la pel·lícula Venus, que li va donar prou reconeixement en la indústria com perquè Madonna l'elegís com a protagonista de W.E., en la que Riseborough donava vida a Wallis Simpson, la nord-americana per qui el rei anglès Eduard VII va renunciar a la corona. L'actriu també ha participat en altres films com Nunca me abandones (2010); Agente doble (2012) compartint protagonisme amb Clive Owen, Oblivion (2013) al costat de Tom Cruise; Birdman (2014) —film que es va emportar quatre Premis Oscars aquell any—; o Animales nocturnos (2016).

🟠 Nominats Oscars 2023: tota la llista de nominats als premis de l'Acadèmia
 

Entre els seus últims treballs a la gran pantalla destaquen la seva aparició a Amsterdam (2022), una mescla de drama històric i comèdia de David O. Russell en la qual l'actriu ha coincidit amb altres artistes de la talla de Christian Bale, Margot Robbie, Zoe Saldana, Anya Taylor-Joy, Rami Malek o Robert de Niro, i també Matilda, El musical, acabat d'estrenar a Netflix. Però la proposta per la qual segurament serà més recordada és To Leslie, la pel·lícula independent per la qual ha aconseguit la nominació a millor actriu per interpretar una mare soltera que es torna alcohòlica després de gastar-se tots els diners que va guanyar a la loteria. ​

to leslie andrea riseborough

La polèmica de la nominació d'Andrea Riseborough als Premis Oscar 2023

El conflicte amb la candidatura de Riseborough als premis va arribar després de donar-se a conèixer les nominacions. Ja en aquell moment van començar a difondre's diverses opinions que no estaven d'acord amb l'elecció de l'actriu britànica, que comparteix categoria amb Cate Blanchett, Michelle Williams, Michelle Yeoh i Ana de Armas, sobretot tenint en compte que l'exposició del film a les sales havia estat molt curta i la recaptació a taquilla molt baixa. A més, la seva nominació va deixar fora de la competició a actrius com Viola Davis (per La mujer rey) o Danielle Deadwyler (per Till), dues propostes que semblaven apostes segures.

L'Acadèmia ja ha anunciat que canviarà les normes en quant a les campanyes de promoció de les pel·lícules participants en futures edicions

Però el qüestionament de la nominació no té tant a veure amb les persones que han quedat fora, si no en la manera en què ha arribat Riseborough a ella. Alguns han assenyalat l'estranya campanya de promoció que va tenir l'actriu per arribar a ocupar un dels seients en la categoria de millor actriu. Es veu que Mary McCormack, parella del director de To Leslie Michel Morris, va insistir molt a l'Acadèmia a través de correu electrònic perquè veiessin la pel·lícula, i va aconseguir que l'actriu britànica tingués el suport de cares conegudes de Hollywood com Kate Winslet, Amy Adams, Gwyneth Platrow, Edward Norton o Charlize Theron. Fins i tot Cate Blanchett, amb qui competeix, la va anomenar després d'obtenir el premi a millor actriu als premis Critics Choice Awards.

Després d'aquesta polèmica, l'Acadèmia de les Arts i Ciències Cinematogràfiques ha decidit continuar mantenint la nominació de la britànica, encara que sí que han precisat que durant la investigació efectuada la junta va trobar "tàctiques de campanya a les xarxes socials" que eren motiu de "preocupació". Per aquests motius, l'Acadèmia ja ha anunciat que canviarà les normes en quant a les campanyes de promoció de les pel·lícules participants en futures edicions. Encara no ha especificat de quina manera es modificaran, encara que han assegurat que treballaran en això després de la cerimònia de lliurament del proper març.