Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ (Lagos, 1988) és una de les promeses de les lletres africanes. A la seva novel·la Queda't amb mi (Angle Editorial), l'autora nigeriana retorna a les seves arrels i explica la història de les dificultats matrimonials d'una jove dona ioruba, que en ple segle XXI, a Nigèria, es troba sense sortida, entre desgràcies recorrents, i una tradició que l'oprimeix.

Ayobami ©Eniola Alakija

Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ © Eniola Alakija.

Més enllà del cistell a l'esquena

La Yejide, la protagonista de la història no és una pagesa casada per la força pels seus pares. És una noia moderna, amb iniciativa, que va a la universitat i que té molt clars els seus drets. Una jove que té molt clar que vol treballar i guanyar-se les garrofes, i crear una família monògama, molt occidental. I troba un home que està disposat a respectar els seus desitjos. Es compromet a no casar-se amb cap altra dona, li facilita diners per posar un negoci, manté una relació molt harmònica... I tot això en una societat en què això no és fàcil. Entre els ioruba, l'esposa té una posició subordinada front al seu marit i els seus parents (fins i tot ha de rebre als seus sogres i cunyats de genolls). És difícil mantenir la família extensa al marge de les decisions domèstiques d'una parella. La Yejide, a desgrat de tenir una sogra afable i comprensiva, se n'adonarà que les seves prioritats personals topen amb una societat basada en principis clànics molt allunyats dels seus.

La maternitat

La protagonista de Queda't amb mi, malgrat tot, té com a prioritat viure una vida familiar plena, potser pel fet d'haver perdut a tots els seus de joveneta i estar sola al món. Però el que en principi semblava fàcil es complica. Li resulta difícil tenir fills, i no és fàcil mantenir-los en vida en un país com Nigèria, amb una mortalitat infantil elevadíssima. La protagonista acabarà tenint forts problemes i sotmesa a un autèntic xoc per les seves dificultats per gaudir de la vida familiar que havia somniat. I ho provarà tot: passarà per la medicina, per la tradició, per la superstició... Arribarà a nivells d'autèntica desesperació per intentar trobar l'amor filial que li manca.

Amb angles

Queda't amb mi és una novel·la de reivindicació feminista. Però és més que això. El text té diverses lectures, algunes d'elles força incòmodes per a qui esperi un pamflet. És una obra sobre l'alliberament femení de les opressions de la tradició, però també és moltes altres coses. Evita caure en personatges simplistes: el marit de la Yejide no és un ogre, i la seva sogra no és una harpia, tot i que li donarà molts mal de caps... La protagonista es toparà amb la fatalitat que l'està esperant arreu, fins i tot on menys ho sospita. Queda't amb mi té l'aire d'una tragèdia grega ambientada a l'Àfrica actual. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat