Com cada Dia Internacional del Teatre, des de fa tres anys, s'ha celebrat la gala d'entrega dels Premis de la Crítica, que premien els més destacats espectacles teatrals del nostre país. Són uns premis que concedeix l’Associació per a la Promoció de les Arts Escèniques Recomana, integrada per alguns dels principals crítics catalans. La gala, que s'ha celebrat a l'Antiga Fàbrica Damm, ha comptat amb l'assistència de les principals estrelles del teatre català, i també amb personalitats del món polític i cultural. Ha estat una gala sòbria, sense entreteniments musicals ni gaires gags... Els premis han estat molt dividits entre totes les obres, però entre els espectacles més destacats s'hi troben Davant la jubilació, Infàmia Scaramouche.

El millor del millor

El premi al millor espectacle ha estat per a Davant la jubilació, dirigit per Krystian Lupa i coproduït entre el Teatre Lliure i el Festival Temporada Alta. Com a millor espectacle internacional, s'ha reconegut a MDSLX, de Motus, una obra sobre el gènere que es va presentar al Grec. Com a director, s'ha valorat especialment la tasca de Lluís Pasqual, del Teatre Lliure, per A teatro con EduardoEl guardó al millor actor ha correspost al veterà Lluís Homar per El professor Berhardi; Marta Angelat ha estat considerada la millor actriu, pel seu treball a Davant la jubilació. El premi al millor actor de repartiment ha anat per a Lluís Villanueva pel seu paper a Caïm i Abel; el de millor actriu ha estat per a Anna Moliner pel seu treball a Infàmia. En la categoria de dramatúrgia i/o adaptació, el jurat ha decidit premiar a Lluïsa Cunillé per El professor Bernhardi; i el premi al millor text original ha anat a Pere Riera per Infàmia. S'ha valorat, com a millor musical del 2016, Scaramouche, de Dagoll Dagom. Pel que fa al premi Revelació, a companyies joves, aquest ha estat per a El despertar de la primavera de la Companyia Jove. I en l'àmbit de noves tendències, han obtingut el reconeixement la Agrupación Señor Serrano amb l'espectacle Birdie.

lluis homas premi critica acnLluís Homar. Foto: ACN.

Premis tècnics

Davant la jubilació, de Roger Ávalos, ha guanyat el premi al millor espai sonor. El guardó a les millors eines digitals se l'han endut Vicenç Viaplanta i Albert Barberà per la seva feina a Birdie. El musical d'espadatxins Scaramouche, ha estat el guanyador del premi al millor vestuari, que s'ha endut Montse Amenós, que ha volgut compartir-lo, simbòlicament amb les 19 persones que han col·laborat amb ella en la difícil tasca d'elaborar el complex vestuari. Pel que fa a la il·luminació, el guanyador ha estat Quim Blancafort per Un obús al cor. L'obra A teatro con Eduardo ha estat premiada en la categoria de millor espai escènic, un premi que ha anat per a Alejandro Andújar i Lluís Pasqual.

Scaramouche. David Ruano

Scaramouche. Foto: David Ruano.

Arts de carrer i dansa

En la categoria de teatre de carrer, dedicada als espectacles que no es programen en sales, ha obtingut el guardó Menar, de Joan Català i Roser Tutusaus. El jurat de dansa ha volgut oferir el seu gran premi a Afasians / The Last Conference, de Los Corderos & Zal i el premi al millor espectacle internacional ha estat per a Nicht Schlaphen d'Alain Platel·les ballets C de la B. El qui ha estat considerat el millor ballarí ha estat Miquel Fiol, per Back Àbac; i la millor ballarina, Marina Rodríguez, per Kova - Geographic Tools. El premi Solo ha estat per a Escrit en l'aire, de Cesc Gelabert, Valère Novalina i Moisès Maicas; i el de la coreografia ha correspost a Oskara, de Marcos Morau i Kukai Dantza.

Per a la família

En la categoria de teatre familiar, l'espectacle guanyador ha estat Renard o el llibre de les bèsties, una coproducció entre el Teatre Lliure i el Teatre Obligatori, un musical en clau de cabaret sobre un text de Ramon Llull, estrenat en ple Any Llull. Pel que fa al guardó al millor espectacle per a joves ha estat per a El despertar de la primavera d'Origen Produccions, tot i que els propis responsables de l'obra no tenen tan clar que aquesta hagi estat conceptuada per a joves.

Renard Teatre lliure

Rénard o el llibre de les bèsties , Fotografia Ros Ribas.

Premi d'honor

El guardó honorífic Gonzalo Pérez de Olaguer, que premia gent o institucions amb vincles amb el món teatral, distingirà enguany la trajectòria de l'actriu Imma Colomer; co-fundadora del Teatre Lliure i de la companyia Comediants (fa uns anys s'havia premiat a la Llibreria Milà i al fotògraf Josep Ros). Imma Colomer ha treballat en teatre, però també en cinema i televisió, tot i que ella va començar a treballar com a mestra. Recentment ha actuat a Qui bones obres farà (TNC, direcció de Pep Tosar), Afterplay (Teatre Lliure, dirigida per ella mateixa) o La màgia d’en Calders (Teatre Akadèmia, dirigida, també, per ella mateixa). I pel que fa al premi a la millor Sala, enguany s'ha endut el premi la Sala Villarroel, gestionada per Focus.

 

Foto de portada: Davant la jubilació. ACN.