El CaixaFòrum presenta una exposició sobre la pintura actual amb la que pretén mostrar el públic què s'entén per pintura avui en dia i com s'ha anat transformant i reinventant: La pintura: un repte permanent. Aquesta mostra, comissariada per Nimfa Bisbe, està integrada per 39 obres, en la seva majoria procedents de la important col·lecció La Caixa d'Art Contemporani, moltes de les quals mai no s'havien vist a Barcelona. Inclou quadres de destacats artistes, com Antoni Llena, Hernández Pijuan, Gerhard Richter, Sigmar Polke, Julian Schnabel i Ángela de la Cruz. Es podrà veure fins al 29 de setembre.

antoni llena i carbassa blanc i blanc transparent i 1988 paper de colors manipulat 133 5 x 124 cm col leccio la caixa

Antoni Llena, Carbassa, blanc i blanc transparent, 1988. Paper de colors manipulat 133,5 x 124 cm. Col·lecció "la Caixa" d'Art Contemporani © Antoni Llena, VEGAP, 2019.

Pintura més enllà de la pintura

Al llarg dels últims trenta anys –des de la creació de la Col·lecció "la Caixa" d'Art Contemporani- la pintura ha assumit la hibridació i la pèrdua de les fronteres entre disciplines artístiques i ha deixat d’estar restringida a la superfície de la tela. Ha adoptat noves formes, ha establert aliances amb altres disciplines, o ha mantingut amb més o menys intensitat la seva puresa. Una part de les obres exposades traspassen la superfície pictòrica i s’alien amb altres tècniques i desborden la mateixa matèria pictòrica. Així, a la mostra, a més de pintures sobre tela, s’hi poden veure creacions que inclouen instal·lacions, fotografies, xilografies, collages, vídeos i creacions performatives. L'objectiu de l'exposició és mostrar com la pintura sempre acaba renaixent, com una au fènix, tot i que de tant en tant se'n pronostiqui la seva mort o la seva desaparició.

joaquim chancho i naima i 1985 aquarel la i aiguada sobre paper creysse dimensions totals 248 x 400 cm caixaforum mad

Joaquim Chancho, Naima, 1985. Aquarel·la i aiguada sobre paper Creysse. Dimensions totals: 248 x 400 cm. CaixaForum Madrid. Col·lecció "la Caixa" d'Art Contemporani © Joaquim Chancho, VEGAP, 2019.

Clàssics i novetats

L’itinerari de la mostra presenta obres d’artistes més clàssics —que van renovar la pintura als anys seixanta i setanta—, com Gerhard Richter, Robert Ryman, Sigmar Polke o Robert Mangold, en contrast amb d’altres d’artistes més contemporanis, com Ángela de la Cruz, Ignasi Aballí, Carlos Bunga, Kerstin Brätsch, Lui Shtini o Rubén Guerrero. També hi està representada una generació d’artistes consagrats que han estat crucials en l’evolució de la pintura en els darrers anys, també al nostre país, com Julian Schnabel, Georg Baselitz, Victoria Civera, Sean Scully, Joan Hernández Pijuan, Antoni Llena o Juan Uslé. Entre la selecció de peces, destaquen d’una manera especial les adquisicions que ha fet recentment ”la Caixa” i que es poden veure per primer cop a CaixaFòrum Barcelona. Són les obres de Michel Parmentier, Wolfgang Tillmans, Carlos Bunga, Lui Shtini, Kerstin Brätsch, Peter Gallo, Rubén Guerrero, Marepe i Thomas Schütte.

marepe i stalagmites stalactite i estalagmites estalactita 2005 plastic dimensions variables col leccio la caix

Marepe, Stalagmites (Stalactite) [Estalagmites (Estalactita)], 2005. Plàstic. Dimensions variables. Col·lecció "la Caixa" d'Art Contemporani. Cortesia de l’artista i d’Anton Kern Gallery, Nova York. © Marepe.

Un gran fons artístic

La Col·lecció la Caixa d'Art Contemporani està composada per més de mil obres. Es va començar a constituir als anys vuitanta i és especialment rica en obres pictòriques. En els seus fons hi ha treballs dels artistes més importants dels darrers trenta anys, que s’han exposat tant als centres CaixaForum com a la resta d’Espanya, a Europa i a la resta del món, en més de 160 exposicions. 

 

Foto de portada: Jessica Stockholder, Air-Padded Table Haunches, 2005. Llums suspesos, llums, fluorescents, banc de fusta, catifes, teules de linòleum, dues taules, cinc tauletes de cafè, sis llums de peu amb pantalles, pintura acrílica i instal·lació de plastidip. Dimensions variables. Col·lecció "la Caixa" d'Art Contemporani © Jessica Stockholder, 2019.