El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha inaugurat amb un breu parlament institucional la capella ardent de l'escriptor i periodista Josep Maria Espinàs, mort aquest diumenge a 95 anys. Des del Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, lloc ofert pel cap de l'Executiu per la vetlla atès que el desaparegut va ser guardonat amb la Medalla d'Or de la Generalitat, el president ha traslladat el condol a la família d'Espinàs en nom del Govern. També l'han acompanyat, entre altres membres de l'Executiu, com la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. El discurs s'ha pronunciat poc abans que s'obrin les portes als membres del públic general que vulguin donar-li l'últim adeu. Els ciutadans que ho desitgin podran acomiadar-se i signar el llibre de condolences de les 10.30 fins a les 19 hores. L’accés serà per la porta principal de la plaça Sant Jaume.

capella ardent escriptor josep maria espinas palau generalitat president pere aragones signa - carlos baglietto
El president Aragonès signa el llibre de condolences / Carlos Baglietto

"Narrador de la nostra vida quotidiana"

En el breu parlament institucional, Pere Aragonès ha lloat l'obra i la vida de Josep Maria Espinàs i el seu "periodisme tranquil". El president l'ha descrit com "el narrador de la nostra vida quotidiana", a més d'un "defensor del país" que ha traspassat fronteres. Per això, ha conclòs, "avui moltes persones del nostre país i de fora ploren un dels grans de la nostra literatura". Per inaugurar la capella ardent, Aragonès també ha signat el llibre de condolences. Dos Mossos de Gala han acompanyat el cos, que ha entrat al Saló amb la cançó Pensée des morts, de Georges Brassens, un dels cantants preferits d’Espinàs. Al costat del fèretre, cobert per una senyera i un ram de roses, hi ha una corona de llorer del Govern de la Generalitat i, a la part posterior, una fotografia de Santiago Bartolomé cedida per El Periódico.

 
capella ardent escriptor josep maria espinas palau generalitat - carlos baglietto
El fèretre entra al Saló Sant Jordi / Carlos Baglietto

Capella ardent de l'escriptor Josep Maria Espinàs

Al mateix Saló Sant Jordi també s’hi ha col·locat la seva màquina d’escriure i diversos llibres que utilitzava per treballar (el Diccionari Etimològic i Complementari de la Llengua Catalana, de Joan Coromines, i el Diccionari de la Llengua Catalana de l'IEC), així com diversos llibres escrits per Espinàs, cinc pipes de fumar, un bust amb la seva imatge obra de Subirachs i una samarreta de l’equipació blaugrana que el FC Barcelona li va regalar.

Laura Borras i Artur Mas, capella ardent Josep Maria Espinàs. Foto: Carlos Baglietto

Laura Borràs i Artur Mas a la capella ardent Josep Maria Espinàs. Foto: Carlos Baglietto

Salvador Illa, capella ardent Josep Maria Espinàs

Salvador Illa, líder del PSC, a la capella ardent Josep Maria Espinàs. Foto: Carlos Baglietto

Xavier Antic, capella ardent Josep Maria Espinàs. Foto: Carlos Baglietto

Xavier Antich, president d'Òmnium Cultural, a la capella ardent Josep Maria Espinàs. Foto: Carlos Baglietto

Jordi Pujo i Artur Mas, capella ardent Josep Maria Espinàs. Foto: Carlos Baglietto

Jordi Pujol i Artur Mas a la capella ardent Josep Maria Espinàs. Foto: Carlos Baglietto