El Temple Expiatori de la Sagrada Família havia de veure culminades les seves obres l'any 2026, coincidint amb el centenari de la mort d'Antoni Gaudí. Des de l'any passat els esforços de la construcció s'han centrat en les torres dels evangelistes, la torre de la Mare de Déu i la torre central de Jesucrist. Però com en molts altres aspectes, la crisi sanitària de la COVID-19 ha fet trontollar l'economia del temple, procedent dels donatius dels visitants, i els seus plans per finalitzar les obres en només 6 anys.

el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps; el director general, Xavier Martínez, i l’arquitecte director, Jordi Faulí, amb una punta de l'estrella de la torre de la Mare de Déu/ACN

El president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps; el director general, Xavier Martínez, i l’arquitecte director, Jordi Faulí, amb una punta de l'estrella de la torre de la Mare de Déu/ACN

"Els efectes de la pandèmia ens forcen a replantejar el calendari i això afecta la fita que teníem marcada del 2026", ha comunicat a la premsa Esteve Camps, president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família. La reducció de visitants per la caiguda del turisme (la basílica segueix tancada entre setmana) fa "impossible" assolir l'objectiu ni oferir un calendari alternatiu, a l'espera de l'evolució de la pandèmia. Dels 100MEUR de pressupost del 2019 es passarà l'any vinent a tan sols 17. Amb tot, les obres es reprendran en 15 dies i es manté almenys la previsió d'acabar la torre de la Mare de Déu el 2021.

La segona torre més alta de la basílica veurà la llum l'any vinent

L'arquitecte Jordi Faulí, director de l'equip constructor del temple, ha assegurat que la torre de la Mare de Déu es finalitzarà a les acaballes de l'any 2021. De fet, els 112 metres que conformen el cos de la torre ja estan enllestits, així com el seu interior que consta d'un espai obert a 60 metres d'altura que recull la claror que es filtra per les 800 finestres de la torre i la dirigeix a l'absis de la basílica, justament sobre l'altar.

El que queda per enllestir és la terminal de 25 metres que coronarà la torre i que consta de 3 parts. La primera és una corona amb 12 estels, símbol marià esmentat a l'Apocalipsi, situats en un pla orientat cap al centre de la creu de la torre de Jesucrist, creant un diàleg entre Verge Mare i el seu fill. De l'interior de la corona sorgirà un fust hiperboloidal de 12 metres recobert de trencadís blau que culminarà amb un gran estel de vidre lluminós amb també 12 puntes, de 3 metres cadascuna, i amb un diàmetre total de 7,5 metres. De fet, aquest estel reflectirà la llum del dia i projectarà la seva llum interior durant la nit.

Visió contrapicada de l'interior de la torre de la Mare de Déu, a la Sagrada Família, en fase de construcció/ACN

Visió contrapicada de l'interior de la torre de la Mare de Déu, a la Sagrada Família, en fase de construcció/ACN

Aquests són els objectius que la Junta Constructora de la Sagrada Família s'ha marcat per al proper any i mig. Tot i això, Esteve Camps no descarta que si la situació millora puguem veure finalitzada aviat alguna de les quatre torres dels evangelistes.