El tradicional Concert de Sant Esteve ha celebrat aquest dissabte una de les edicions més especials dels seus més de cent anys d'història. La pandèmia ha obligat a apostar per un format innovador per poder esquivar les restriccions de la pandèmia i poder oferir les actuacions de tots els cors de l'Orfeó al llarg de tot el concert.

El concert, presentat per l'actriu Sandra Monclús, ha comptat amb l'actuació en directe de l'Orfeó Català i vídeos enregistrats per a l'ocasió per part dels cors de l'Escola Coral i del Cor de Cambra del Palau. Per reivindicar el paper essencial de la cultura, la dansa, el videoart i la dramatúrgia també han estat protagonistes.

El concert ha finalitzat el públic dempeus interpretant el 'Cant de la Senyera'. Durant aquesta última cançó s'ha tornat a veure les tradicionals reivindicacions independentistes i s'han mostrat estelades i cartells demanant la llibertat dels presos. A més, el secretari general de Junts i pres polític, Jordi Sànchez, ha presenciat el concert en directe després d'haver passat els tres últims Nadals a la presó.

Superar una pandèmia

Sandra Monclús ha donat el tret d'inici al Concert recordant que durant els 107 anys de l'espectacle s'han "resistit i superat" situacions i dificultats de tot mena i que enguany li ha tocat superar una pandèmia. Una pandèmia que ha provocat que, per primer cop, tots els cors de l'Orfeó no hagin pogut actuar plegats a l'escenari del Palau.

La innovadora fórmula escollida per superar les restriccions del coronavirus ha estat combinar les actuacions en directe de l'Orfeó Català, dirigit per Simon Halsey, amb  els vídeos enregistrats de la resta de cors que el públic ha pogut seguir a través d'una gran pantalla.

El concert, amb la direcció musical i artística de Pablo Larraz i la direcció escènica d'Adrià Aubert, ha proposat un viatge a través de la música, amb presència destacada de nadales tradicionals catalanes i cançons de Nadal internacionals, amb obres de Rutter, Gjeilo i Wilberg, entre d'altres.

El públic assistent, que omplia el 50% de l'aforament, també ha pogut gaudir de 'Glòria', de la 'Missa de la Coronació' de Mozart i de diverses estrenes, com ara les cançons 'Prova el fred de fer-se etern', de Josep Ollé, amb què s'ha obert el concert, i 'El pessebre del Palau', d'Anna Capmany, que ha estat interpretada pel Cor de Cambra del Palau.

La pandèmia també ha provocat que, de manera excepcional, el Palau de la Música hagi programat una segona edició del Concert de Sant Esteve per aquest diumenge 27 de desembre.