El Palau Macaya, el centre de l'Obra Social la Caixa dedicat al pensament i situat al passeig Sant Joan, tanca el curs 2017-2018, amb 742 activitats realitzades, i gairebé 50.000 persones inscrites en elles. Però no tan sols s'ha destacat per la seva elevada capacitat de convocatòria, que creix d'any en any, sinó, sobretot, per la capacitat de portar pensadors de primera línia i de generar propostes i intercanvis interessants. Així, aspira a convertir-se en la "locomotora intel·lectual" barcelonina, especialment en el debat sobre quatre eixos temàtics i principis d’actuació: la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental; i el desenvolupament de pensament al voltant del món acadèmic, professional, institucional i polític. Es parteix del principi que cal pensar en el futur per aconseguir que el nostre Planeta hi arribi el millor posssible. El Palau Macaya és seu de l’Escola Europea d’Humanitats, dirigida pel filòsof Josep Ramoneda, i de l’Oficina a Barcelona del Club de Roma, dirigida per Jaume Lanaspa.

Palau Macaya Obra Social La Caixa

Dins la programació que s’ha ofert, destaquen les activitats coorganitzades amb institucions o entitats com ara els cicles de Diàlegs, formats per quatre o sis sessions i celebrats en un format de conferències o taules rodones divulgatives. Altres formats de debat que s’han consolidat durant aquest darrer curs són els Seminaris, Tallers o Conferències de Reflexions. Així mateix, el Palau Macaya s’ha convertit en un Cinefòrum i ha projectat pel·lícules i documentals que han generat propostes de discussió per reflexionar sobre prejudicis, valors i idees a l’entorn de diferents temàtiques. D’altra banda, des de setembre del 2016, la selecció de projectes de diàlegs es fa fonamentalment a través d’un procés obert i competitiu de convocatòria, dirigida a entitats sense ànim de lucre. El proper 12 de setembre s’obre una nova convocatòria que dotarà nous projectes d’ajuda econòmica de cara al 2019.

Amb tots aquests elements, el Palau Macaya ha aconseguit aglutinar grans personalitats nacionals i internacionals del món acadèmic, professional i polític. Han passat per les seves instal·lacions, entre molts d’altres, David Block, doctor en Lingüística Aplicada; Keith Lowe, novel·lista i historiador; Kate Pickett, epidemiòloga; Teresa Ribera, especialista en política ambiental i actual ministra; Nilüfer Göle, sociòloga especialista en la visibilitat de l’Islam; Jon Lee Anderson, periodista de The New Yorker; María Blasco, científica i directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO); Philipp Blom, historiador; Manuel Castells, catedràtic de sociologia de la UOC; Collin Crouch, catedràtic de la Universitat de Warwick; Jesús Eguiguren, expresident del Partit Socialista d’Euskadi; José Antonio Marina, filòsof, escriptor i pedagog; Federico Mayor Zaragoza, exdirector de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Paz; Sladjana Mijatovic, responsable d’Innovació Circular de la ciutat d’Amsterdam; Bill Murray, director de la secció econòmica i de Public Policy de la Ambaixada Britànica; i Hubertus Von Amelunxen, artista i crític d’art.

El nou curs començarà el mes de setembre vinent i arrancarà fort amb cicles com ara el coorganitzat amb la Fundació Ernest Lluch, Democràcia i Llibertat, que enguany tractarà el tema Qualitat, quantitat i control de la informació i el coneixement, i presentarà ponents nacionals i internacionals com Ángel Gabilondo, filòsof, catedràtic de Metafísica de la Universitat Autònoma de Madrid i exministre d’Educació; Marina Garcés, filòsofa i assagista, i professora agregada a la UOC;  i Evgeny Morozov, investigador expert en les implicacions socials i polítiques de la tecnologia. A més, a partir del 14 de novembre s’inicia un nou cicle de "Reflexions del Palau Macaya" amb el nom de Solidaritat en la diversitat i sota la direcció científica del CIDOB. D’altra banda, la Xarxa de Custòdia del Territori, una entitat que ha participat en el procés de convocatòries, presentarà el cicle Salut i Natura, que començarà amb una jornada que versarà sobre la conservació de la natura en benefici a la salut, amb la ponència de Qing Li, immunòleg especialista en temes de banys de boscos i salut, autor del llibre El poder del bosque.

D’altra banda, de la mà del Club de Roma, arribarà el cicle de diàlegs Dones que van marcar la història dels drets humans i presentarà, entre d’altres, la conferència de Cristina Gallach, alta comissionada per a l'Agenda 2030 a Espanya, del pla de compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides i exsecretària general adjunta de les Nacions Unides. I una altra menció especial mereix el cicle Salut i Medi Ambient que durant el curs 2018-2019, conjuntament amb l’Obra Social la Caixa i en coordinació del grup de recerca en Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l’ICTA, oferirà un total de nou conferències sobre medi ambient i salut humana, de la mà d’experts com Martí Boada, Josep M. Antón, Joaquim Zaldo, Mateo Valero, Pablo Knobel, Jordi Sunyé i Matthew White.