L'escriptora tarragonina Olga Xirinacs ha estat la guanyadora del Premi Trajectòria a la Creació i el barceloní Eduard Castanyo s'ha emportat el Premi Trajectòria a la Traducció al festival Tiana Negra 2024. Els dos guardons es van crear l'any passat amb l'objectiu de reconèixer la tasca dels autors i traductors més importants del gènere negre en català. El certamen literari se celebra del 19 al 21 de gener amb una vintena d'activitats, un clar protagonisme del 'true crime' i una mirada especial al gènere negre juvenil amb un club de lectura específic. D'altra banda, es mantenen les activitats clàssiques, com la 'Cadira d'orelles', el 'Trivial Negre' i 'Quatre Negres i un saxo', on es presentaran les principals novetats del gènere.

Xirinacs, amb una llarga trajectòria

Els premis Trajectòria s'han atorgat aquest dissabte a la tarda en la segona jornada del Tiana Negra 2024. Olga Xirinacs (Tarragona, 1936) és escriptora i professora de piano pel Conservatori de València, i la seva obra literària comprèn poesia, novel·la, relat i assaig. Xirinacs ha obtingut nombrosos premis entre els quals el Josep Pla per Interior amb difunts (1982), el Sant Jordi per Al meu cap una llosa (1984), el Ramon Llull per Zona marítima (1986), el Sant Joan per Enterraments lleugers (1990) i el Ciutat de Palma per Sense malícia (1994). Més recentment s'ha emportat el Ciutat de Badalona de Narrativa Juvenil gràcies a Un cadàver per sopar (2000) i el Premi Sèrie Negra de Novel·la per No jugueu al cementiri (2002).  

Per la seva banda, Eduard Castanyo (Barcelona, 1964) és llicenciat en filologia anglesa, professor, traductor i corrector. En ficció ha traduït nombrosos autors com Douglas Adams, John Banville/Benjamin Black, Lewis Carroll, Arthur C. Clarke, Roald Dahl, Suzette Haden Elgin, Robert Heinlein, Henry James, Rudyard Kypling, Frank McCourt, Tom Sharpe, John Updike o Virginia Woolf.

El Memorial Agustí-Vehí Vila de Tiana

Precisament, un altre premi que va atorgar aquest divendres el Tiana va ser el Memorial Agustí–Vehí Vila de Tiana, que va recaure en L’Escorxador de Lluís Riera Porta.  L’obra es va imposar entre els 26 originals rebuts, per l’originalitat de la trama, la solidesa dels personatges, l’excel·lència de la prosa i la fluïdesa de la llengua emprada per Riera. Es tracta d’una novel·la negra rural dura, ambientada en un poble de la Catalunya Interior, amb personatges grotescos, ambients sòrdids i carregada de drogues i rock'n’roll. És la primera novel·la de l’autor, que debuta amb una obra sorprenent. El guardó va néixer el 2013 per homenatjar la figura del desaparegut escriptor Agustí Vehí. El jurat del premi està format per Àlex Martín, Anna Maria Villalonga i Lluís Llort, i ha destacat que la qualitat dels originals rebuts enguany ha estat prou bona. El premi està dotat amb 3.000 euros i l’obra guanyadora es publicarà a l’editorial Crims.cat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!