Des de l’inici de la pandèmia, l’Auditori de Barcelona està fent un gran esforç per tal de poder oferir una programació de qualitat i alhora, garantir la seguretat dels músics i del públic. Són temps difícils per a tothom i també per al sector cultural, per això L'Auditori llança una nova campanya institucional per demanar a la societat que faci costat a la música.

La música sempre ha estat al teu costat, ara necessita que tu li facis costat

El vídeo presenta al pianista Josep Colom interpretant l’ària de les Variacions Goldberg, de Johann Sebastian Bach, amb el missatge: “La música sempre ha estat al teu costat, ara necessita que tu li facis costat. Tinguem cura de la música”.

L’audiovisual pretén mostrar un agraïment per l’esforç de totes les persones que, malgrat les dificultats, continuen acostant-se a L’Auditori per gaudir de la música en directe. En la mateixa línia, també vol fer arribar el missatge a totes aquelles persones que no poden venir a L’Auditori de Barcelona i que les necessita per seguir endavant amb la seva tasca per quan puguin tornar-hi.

De fet, aquest cap de setmana, L'Auditori acull per partida triple un concert de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) amb el violoncel·lista Narek Hakhnazaryan. Unes sessions que tindran lloc el pròxim divendres, dissabte i diumenge. [Consulta'n aquí tota la informació]. 

Narek Hakhnazaryan, el violoncel·lista estrella  

La trajectòria del violoncel·lista Narek Hakhnazaryan (Armènia, 1988) és certament internacional. Ha tocat amb la majoria de les grans orquestres europees, així com amb l’Orquestra Simfònica de Chicago, l’Orquestra Filharmònica de Los Angeles, la Simfònica de Sydney, la Filharmònica de Seül o la Simfònica de la NHK.

El violoncel·lista ha fet gires per Espanya amb la Simfònica de la WDR, sota la batuta de Saraste, pels Estats Units amb la Simfònica Nacional d’Estònia, sota la direcció de N. Järvi, i pel Japó amb la Filharmònica Txeca, dirigida per Bělohlávek. Va formar part de la nova generació d’artistes de la BBC.

Narek Haknazaryan   Marco Borgeve

Narek Haknazaryan / Font: Marco Borgeve

Una carrera plena d’èxits

Des que va guanyar el Primer Premi de Violoncel i la Medalla d’Or al XIV Concurs Internacional Txaikovski el 2011, quan tan sols tenia 22 anys, Narek Hakhnazaryan ha actuat amb les orquestres més importants del món i ha fet recitals i concerts de música de cambra a molts dels festivals més prestigiosos arreu del planeta.

El 2008 va guanyar el primer premi de les Audicions Internacionals de Joves Artistes de Concert i el 2011 va rebre el títol d’Artista al Conservatori de Música de Nova Anglaterra, on va estudiar amb L. Lesser. El 2017, l’exprimer ministre armeni Serj Sargsian li va atorgar el títol d’Artista Honorífic d’Armènia. Hakhnazaryan toca un violoncel de Giuseppe Guarneri del 1707.

Entre les actuacions més destacades de la temporada 2020-2021, hi ha la seva primera actuació amb l’Orquestra Simfònica de Ràdio de Viena, al Musikverein, amb l’Orquestra Estatal de Weimar, i concerts com a resident amb l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Finlandesa. Farà una gira per Alemanya i actuarà als escenaris més importants d’Europa, com el Concertgebouw d’Amsterdam, el Wigmore de Londres, la Kölner Philharmonie i l’Auditori de Madrid. Amb D. Trífonov interpretarà un recital a diversos llocs dels Estats Units, com el Carnegie Hall.

Robert Brufau, director de L’Auditori, assegura que rebre a Hakhnazaryan suposa “tenir un dels grans violoncel·listes de l’actualitat, fet que permetrà oferir al públic un repertori de peces molt difícils i atractives com és Txaikovski”. 

Nuno Coelho encapçala la direcció

És interessant fer especial èmfasi amb el retorn aquesta temporada -i per segona vegada-, del director portuguès Nuno Coelho. El director Coelho és un conegut pels amants de L’Auditori, ja que es va poder veure dirigint amb gran èxit, el programa Nit transfigurada, el mes d’octubre passat.

Nuno Coelho   Auditori

Nuno Coelho / Font: L'Auditori

Coelho destaca per haver guanyat el Concurs de Direcció de l'Orquestra de Cadaqués el 2017, un dels més importants en l'àmbit internacional. El jove director consta d’una gran experiència amb una carrera ascendent, que ve garantida per algunes de les grans orquestres internacionals que dirigeix.

El repertori

Respecte al repertori, serà un viatge pel Romanticisme musical amb el cello com a instrument central. Les "Variacions Rococó" són un dels pilars de la música per a cello, també el "Nocturne", totes dues de Txaikovski, peces fonamentals del repertori romàntic. 

Així doncs, aquesta serà una ocasió única per gaudir de dues de les grans obres per aquest instrument de la mà d'un talent com és el de Narek Hakhnazaryan. El programa el completen l'obertura de "El caçador furtiu", primera òpera romàntica alemanya, i l'excepcional suite "Le bourgeois gentilhomme" de Strauss, música sublim, ja gairebé de tancament del romanticisme, i inspirada en l'obra de Molière i la Commedia dell'arte.