El Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia acollirà dijous un concert excepcional, d'un dels grups de la nova cançó que es va dissoldre fins i tot abans de la mort de Franco: El Tricicle. Diuen que el nom del grup el va triar Pere Quart: quan va saber que eren tres germans, de nom Roda, va apuntar que tres rodes formaven un tricicle. Així doncs, és un grup que no té res a veure amb l'actual grup teatral El Tricicle, tot i que hi ha certes coincidències en el sentit de l'humor.

Pere Quart i El Tricicle

El primer disc de El Tricicle, La vaca suïssa, del 1970, prenia les lletres de Pere Quart. Els germans Roda combinaven la música satírica amb les versions de destacats autors, com Gabriel Ferrater, Miquel Martí i Pol, Joan Brossa, Joan Vinyoli o Joan Salvat Papasseit. El 1972 van publicar un segon àlbum, Cançó lirona. A finals d'any es van dissoldre.

 Resistència i humor

El Tricicle no estalviava la seva ironia, i fins i tot la dedicava als "companys de viatge" de la lluita contra la dictadura. A El catalanista feien una burla despietada de La Santa Espina i de les "santes tradicions". En realitat, la cançó llançava dards contra aquells burgesos que anaven cada any als Jocs Florals i els dissabtes a la tarda, "si fa sol", "van a cantar folk". Aquells burgesos que feien donatius a Òmnium Cultural i recitaven els versos d'Espriu. Molt més punyents que d'altres grups que van sobreviure molt més de temps al món de la cançó. Tot un descobriment per als que no els coneixien.

El retorn

El Tricicle va fer un grapat de concerts i només va gravar dos discos. Fa alguns anys es van tornar a reunir i van actuar a Granollers. A finals de l'any passat van tornar a actuar al Teatre La Seca Espai Brossa. Ara actuen al CAT de Gràcia, per al seu vell públic, però també per a aquells joves que vulguin descobrir les seves cançons, com Les quatre banderes Per a fer-ne una cançó.