Què porta una persona aparentment normal a cometre un crim brutal? Netflix ha anunciat el seu nou projecte de minisèrie, un thriller psicològic inspirat en fets reals: el crim de la Guàrdia Urbana. La producció estarà dirigida per Jorge Torregrossa (Fariña, Intimidad), qui exerceix també de productor executiu, i Laura Mañá (Un novio para mi mujer) i escrit per Laura Sarmiento (IntimidadMatadero).

El cos

El maig de 2017, els Mossos d'Esquadra van investigar l'aparició de les restes òssies d'un cos humà al maleter d'un vehicle en una pista forestal que dóna accés al pantà de Foix, en el terme municipal de Castellet i la Gornal (Alt Penedès). El cos localitzat a l'interior d'un cotxe calcinat era el de Pedro Rodríguez, un guàrdia urbà de Barcelona.

Els detinguts

Dies més tard, la policia catalana detenia a la parella, Rosa Peral, de 36 anys en el moment del crim, i el seu amant, Albert López, de 39, i ambdós també agents de la guàrdia urbana barcelonina. Els acusaven d'haver matat a Rodríguez la matinada de l'1 de maig de 2017 i de, l'endemà, haver amagat el cadàver al maleter del seu cotxe i haver-lo portat fins al pantà de Foix, on l'havien cremat.

crim de la guàrdia urbana
Pedro Rodríguez, la víctima, i la seva parella, Rosa Peral, condemnada per l'assassinat / Foto: Arxiu ElCaso

Escàndols previs al crim

Els tres membres del triangle amorós, crim que es va popularitzar amb l'emissió d'una sèrie de capítols dedicats al cas de l'aclamat programa Crims, havien protagonitzat els principals escàndols del cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona en els mesos anteriors al crim. Rosa Peral havia denunciat haver estat víctima d'un cas de pornorevenga per part d'un responsable del cos. Així mateix, López havia participat, el 2014, en la detenció a Montjuïc d'un home que va acabar morint en el procés. Finalment, en el moment dels fets, la víctima estava suspesa de feian per haver agredit un motorista a la carretera de la Rabassada.

Les directores de la sèrie

Laura Mañá és una de les realitzadores més interessants del cinema català en les últimes dècades. La seva filmografia inclou títols tan recomanables com e Quiero, Imbécil (2020), Clara Campoamor,  La vida empieza hoy (2010), Morir en San Hilario (2005) o​ Sexo por compasión (2000). Ella serà una de la tres cineastes que dirigiran el projecte, equip que completen Jorge Torregrossa, realitzador alacantí especialment conegut pels seus treballs en sèries de televisió com Fariña, Intimidad o Élite i Laura Sarmiento, especialment elogiada per la seva tasca com a guionista en produccions com IntimidadLa jefa o Fuimos canciones.