Narcís Monturiol és un dels personatges més fascinants de la Catalunya del XIX. A més de ser l'inventor del submarí (i de moltes altres coses) va ser un militant republicà, amb fortes simpaties pel socialisme utòpic (i pel feminisme, un veritable avançat a la seva època). Va mantenir amistat amb els intel·lectuals catalans més destacats de la seva època. I a desgrat de la seva rellevància, va morir pràcticament arruïnat i oblidat. L'editorial Males Herbes publica ara un còmic que recupera, com a heroi, a Narcís Monturiol: Narcís Monturiol i les pedres de l'infern (amb text de Sebastià Roig i il·lustracions de Toni Benages). No es tracta d'una novel·la gràfica inspirada en la vida de l'inventor; és una història d'aventures en què un Monturiol amb molts elements ficticis n'és el protagonista.

monturiol cova bruixa

Cadaqués misteriós

L'acció d'aquest còmic se situa a Cadaqués, però presenta aquesta localitat en el centre d'una xarxa d'intrigues internacionals amb el seu centre a Londres. S'allunya molt de la  Juga amb elements científics, però també amb una intriga on no hi falta la màgia ni la bruixeria. Una història clàssica protagonitzada per un equip dirigit pel científic, però integrat per un forçut, un noi i una noia (en aquest cas, una poderosa bruixa). Un equip que s'assembla a d'altres equips clàssics del còmic català; no és estrany que l'autor agraeixi a Víctor Mora, l'autor del Capitán Trueno, la seva influència. 

monturiol casa assetjada

Entretingut

L'obra de Roig i Benages no pretén fer cap renovació estilística ni conceptual del còmic. Però vol recuperar un gènere avui una mica menystingut, el còmic d'aventures, i fer-ho explotant-ne al màxim la seva potencialitat. Sens dubte els autors han llegit el Capitán Trueno, però també altres còmics clàssics i en treuen el màxim profit. En aquesta història hi ha dolents molt dolents, tigres, vendavals, bruixots, un poble amb esperit venjatiu i un exèrcit imperial. Aprofita, doncs, molts dels filons de la història d'aventures, i ho fa amb habilitat.

bruixa 1 monturiol

Què més demanar?

Narcís Monturiol i les pedres de l'infern compta amb una idea original, uns personatges atractius, un dibuix molt aconseguit i un notable dinamisme. Uns requisits bàsics per a una història que pretén entretenir als joves i que, sens dubte, ho farà. Un còmic admirable que ens remet als clàssics del gènere de l'escola francobelga de la línia clara.