A l'Espluga del Francolí, a la Conca de Barberà, el Museu de la Vida Rural ens apropa a la vida quotidiana de la pagesia, la que fins fa no gaire (en termes històrics) va constituir la major part de la població catalana. Molts museus històrics estan consagrats a la vida de les elits polítiques o intel·lectuals, però cal tenir en compte que fins a principis del segle XX la major part dels catalans van viure a pagès. La Fundació Carulla, promotora del museu (que es troba a la casa pairal de la família Carulla), intenta que no s'oblidi aquest passat. El Museu de la Vida Rural vol ser, sobretot, un homenatge a la pagesia catalana, la d'abans, i la dels nostres dies. El mes d'agost és obert de 10h30 a 14h i de 16h a 18h30, de dilluns a dissabte, i el diumenge no obre per les tardes (els altres mesos tanquen els dilluns). L'entrada per als adults és de 6 €, però hi ha descomptes disponibles.

Museu vida rural ACB8937 carros

Un museu modern de coses antigues

El 2009 el Museu de la Vida Rural es va ampliar i es va convertir en un gran museu de 5.500 m2, amb vocació d'incorporar formes museogràfiques molt modernes. Va acumular un gran fons de peces, classificades en 12 seccions. La part més notable, sens dubte, és la dedicada als objectes antics. N'hi ha molts dedicats al conreu en sí: arades, aixades, forques... Hi ha instruments que si bé no són directament emprats en el conreu, estan vinculats a la vida a pagès. Perquè una part important del museu està consagrada a explicar com era la vida al camp abans de l'electricitat i com eren les activitats professionals complementàries a l'agricultura (llenyataires, ferrers, fusters...). El 2012, en una altra ampliació, es va construir una nova sala on s'exposen els carros antics, una de les col·leccions més atractives del museu (inclou des d'un carro funerari fins al carro de recollida de llet). Però no tot queda en l'agricultura del passat: al Museu també es vol explicar com la industrialització va afectar a l'agricultura. Per això, junt a les peces antigues, manuals, hi ha sofisticada maquinària agrícola. I encara disposa de 14.000 peces a la seva reserva.

Museu Vida Rural maquinaria ACB5813

Fomentar l'interès pel tema

El Museu intenta fomentar l'interès per a la pagesia presentant les peces de la forma més atractiva possible, tot seguint tècniques museogràfiques modernes, sota el principi que no s'ha de renunciar als llenguatges més innovadors, pel fet d'explicar coses del passat. D'aquesta forma incorpora 30 audiovisuals de producció pròpia, s'incorporen diorames, es poden sentir gravacions de testimonis orals i, fins i tot, es reprodueixen les olors de la vida tradicional a pagès... A l'edifici annex es disposa d'un hort ecològic i un jardí d'herbes aromàtiques i remeieres. El Museu de la Vida Rural també contribueix a dinamitzar la vida cultural de l'Espluga, i durant l'estiu ha preparat una ampli programa d'activitats, amb activitats per a tots els públics, des de tallers per a infants, projeccions, tastos de vins... 

A3 F16 dorothea lange Museu vida rural nr

Mare migrant, de Dorothea Lange, 1936. Gentilesa de la Library of Congress.

Les fotos de les conseqüències del desastre ecològic, a l'Espluga 

Aquest museu, a més a més de presentar aspectes de la vida del passat, organitza al seu pis inferior exposicions temporals que tenen a veure amb el tema del museu, però a vegades de forma més tangencial. És una ocasió de deixar espai a la pintura, a la fotografia, a l'art contemporani... Qui visiti el Museu de la Vida Rural aquest estiu tindrà la possibilitat, a més a més, de veure l'exposició The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la (que estarà exposada fins el 5 de gener). Es tracta d'una reflexió sobre els perills de les males pràctiques agrícoles sobre la natura, a partir d'un conjunt de fotografies sobre el Dust Bowl, la catàstrofe ecològica i humanitària que va tenir lloc a les Grans Planes dels Estats Units, en plena depressió provocada pel crack del 29. Centenars de milers de persones es van veure obligades a deixar les seves cases per una ràpida desertització del territori provocada pel mal ús de la terra. Era el precedent dels refugiats climàtics que, si les coses no canvien, podrien inundar el planeta en les properes dècades. L'exposició incorpora imatges colpidores procedents de la Library of Congress, com les de Dorothea Lange o Arthur Rothstein, per tal de reflectir els efectes sobre les persones de la catàstrofe. A més a més, a la Sala Maria Font aquest estiu s'hi mostra una exposició de fotografies de Toni Moreno sobre els pobles de la Conca de Barberà.

A2 F5 Artur Rothstein museu vida rural library of congress nr

Nen protegint-se la cara de la pols, Oklahoma. Arthur Rothstein, 1936. Gentilesa de la Library of Congress.

Etnologia, i més

El Museu de la Vida Rural, molt merescudament, forma part de la xarxa de museus etnològics. Les col·leccions que exposa documenten de forma minuciosa les formes de vida de la pagesia catalana (fent referència, també, a les seves formes de pensament i a la seva vida social). En un moment en què els ciutadans cada cop es troben més allunyats dels aliments que consumeixen, i en què no paren de circular mites sobre aliments miraculosos, és imprescindible que la gent torni a ser conscient del vincle que l'uneix amb la terra, i del paper central que ocupa encara, a desgrat de tot, la pagesia que ens alimenta. En aquest sentit, la tasca d'aquest museu és realment engrescadora, i sol ser molt ben valorada pels visitants. Hi ha gent que en tota la seva vida mai no ha vist una aixada. Això no pot ser, però al Museu de la Vida Rural es pot resoldre fàcilment.