El Museu Frederic Marès és el museu més difícil de definir de Barcelona, perquè agrupa milers d'objectes molt heterogenis. El Museu Marès és indestriable de la figura del seu creador, l'artista i col·leccionista Frederic Marès. Marès, nascut el 1893, va cedir les seves col·leccions artístiques a la ciutat l'any 1944. El 1948 es va inaugurar oficialment el Museu Frederic Marès, al cor del Gòtic, a dues passes de la catedral. Marès va ser director d'aquesta institució fins a la seva mort, el 1991. I aquells que no puguin visitar el Museu personalment, tenen la possibilitat d'inspeccionar les seves col·leccions de manera virtual: per internet es poden veure fotografies de més de 6.000 objectes

Museu Frederic Marès, entrada. © Museu Frederic Marès. Foto: Guillem F-H.

Tot un personatge

En els darrers temps del franquisme, Marès era conegut pels nois del barri Gòtic com "el Hippy". Amb vuitanta anys, Frederic Marès lluïa una llarga cabellera, molt atípica per a la gent de la seva edat. Marès era descendent d'un llibreter antiquari, i portava el col·leccionisme a la sang. Com que era escultor, col·leccionava escultures, però també ulleres, joguines, ventalls, cromos, tinters, objectes sobre Montserrat, navalles, rellotges... Diuen que fins i tot havia comprat una carrossa antiga d'una funerària. Tenia una gran col·lecció de puntes de coixí, que va cedir al Museu d'Arenys de Mar, i una gran biblioteca, que va lliurar a la Biblioteca de Catalunya. Com a artista, es va alinear amb el noucentisme; va ser l'autor d'algunes de les escultures de la plaça Catalunya, i també va dur a terme la restauració del panteó reial de Poblet. Ara bé, per allò que era realment conegut Marès era per la realització de "sants", imatges de caràcter religiós. La destrucció de les imatges de moltes esglésies durant la guerra civil va provocar una forta demanda d'estàtues religioses durant aquell temps. I Marès va ser un dels més destacats imatgers del període.

Peces de la col·lecció d'escultures antigues en pedra. © Museu Frederic Marès. Foto: Guillem F-H.

La col·lecció d'escultura

El Museu es divideix, bàsicament, en tres parts: la col·lecció d'escultura comprada per Marès, el gabinet de col·leccionista de l'escultor, i l'estudi-biblioteca on es guarden les peces realitzades per Marès que ell va cedir a la ciutat. La col·lecció d'escultura ocupa els baixos del Museu i el primer pis. A la planta inferior hi ha peces des de l'antiguitat fins al segle XIV. Hi ha ídols ibèrics, bustos i sarcòfags romans, talles romàniques, un immens sepulcre nobiliari del segle XVI, una portalada romànica, nombroses escultures gòtiques... Al primer pis hi ha les obres més modernes, sobretot del Renaixement i del Barroc: hi trobem una bona col·lecció d'imatges religioses de Berruguete, Juan de Juni, Pedro de Mena, Francisco Salzillo... Marès també va cedir peces dels escultors catalans del XIX, com els germans Vallmitjana. Tot i que oficialment ens trobem en un apartat d'escultura, es complementa amb moltes pintures, retaules i objectes diversos, col·locats entre les peces escultòriques del seu període (fins i tot s'exhibeixen didals romans).

Sala d'art gòtic. © Museu Frederic Marès. Foto: Guillem F-H.

La llegenda negra de la col·lecció d'escultura

Hi ha una llegenda, de molt difícil verificació, que explica que Frederic Marès va aconseguir acumular bona part de la seva ingent col·lecció d'escultura gràcies a la ingenuïtat i falta de cultura del clergat espanyol. Després de la guerra, quan el règim franquista finançava la reconstrucció dels temples malmesos pels avalots durant la guerra, Marès recorria temples i convents i s'entrevistava amb abats, mares superiores i rectors. I els proposava de bescanviar aquells sants vells i bruts que tenien (les imatges romàniques, gòtiques i renaixentistes), per "magnífiques" escultures noves. Marès, segons aquesta llegenda, portaria sempre amb ell un gran catàleg d'imatges d'Olot, i oferia fins i tot "dos per un": dues imatges noves per una romànica, o barroca. Amb aquesta tàctica, que a l'època no era il·legal, hauria aconseguit emplenar el museu i disseminar per tot Espanya els sants d'Olot.

Gabinet del col·leccionista. Sala de les diversions. © Museu Frederic Marès. Foto: Guillem F-H.

Una col·lecció molt especial

El fons d'escultures del Marès és impressionant. És increïble que una sola persona arribés a reunir una col·lecció d'aquestes dimensions. Al Museu Marès hi podrem veure obres d'art impressionants sense passar per les llargues cues del Museu d'Art de Catalunya  o d'altres centres envaïts pels turistes. Podrem passejar tranquils, aturar-nos davant les obres, mirar-les detalladament, perquè aquí el nombre de visitants sol ser reduït. Ara bé, el caràcter més especial del Marès el trobem al segon i al tercer pis, on es troba el Gabinet del Col·leccionista, on es conserven els originals, objectes que comprava Marès. Són 17 sales, consagrades als temes més originals: des de les piques d'aigua beneïda als rellotges.

Gabinet del col·leccionista. Sala femenina. © Museu Frederic Marès. Foto: Guillem F-H.

L'encant del detall

Marès va aconseguir comprar peces antigues absolutament excepcionals. Hi ha tota una sala dedicada a objectes relatius a Montserrat: hi ha goigs, quadres, imatges... Té una sala, la femenina, dedicada a complements de vestir femenins: amb un gran apartat consagrat, exclusivament, als ventalls. Una altra secció està dedicada a les armes, una altra a les pipes, i una tercera als treballs de forja. Però sens dubte un dels apartats més fascinants és la Sala de les Diversions, on hi ha tot tipus de joguines antigues: des d'unes fantàstiques llanternes màgiques (el precursor del cinema) fins a caixes de música. Dins d'aquest apartat hi ha una immensa col·lecció de soldats de plom. Visitar el Marès suposa una immersió fascinant en la vida quotidiana del passat.

Pati del Museu Marès. Fotografia: Puigalder. Viquipèdia.

I després...

Per acabar la volta pel Museu, encara ens faltarà visitar l'estudi-biblioteca de Marès, al segon pis, on s'hi combinen les escultures de Marès amb objectes personals seus. La visita al Museu Marès necessita molta estona... Peces i més peces s'acumulen per les diverses sales, i qualsevol visitant trobarà algunes vitrines que li cridaran l'atenció. Alguns, fins i tot, tindran ànims per aturar-se a l'exposició temporal, de caricatures d'en Josep Parera. Per sort, quan es surt del Museu hi ha ocasió de descansar en el meravellós pati, amb bancs, tarongers i una font. Un racó deliciós amb tot el regust de l'edat mitjana, però amb un agradable bar deliciosament modern.