La Catalunya Nord ha estat lloc d'inspiració de molts artistes. Per la localitat de Ceret hi han passat Manolo Hugé, Picasso, Braque, Gris, Soutine, Chagall, Herbin, Matisse, Masson, Krémègne, Miró, Tàpies, Viallat, Toni Grand, Bioulès... A partir de la connexió d'aquests artistes amb la vila del Vallespir, el 1950 es va crear el museu municipal de Ceret, especialitzat en art modern (més tard convertit en el Musée d'Art Moderne de Céret). Tot i que té una clara vocació internacional, no oblida reflectir el panorama cultural del sud de França i de Catalunya. Els mesos de juliol, agost i setembre és obert cada dia de 10 a 19h. El preu de la visita és de 8 €, però hi ha certs descomptes. Per a les visites guiades, es recomana contactar amb el museu per e-mail.

Façade Musée d'art moderne de Céret Ferran Freixe

Foto: Ferran Freixe.

Un poble idíl·lic amb un gran museu

Ceret, la capital del Vallespir, és un municipi situat entre el pla i la muntanya, a la vall del Tec, a 30 km al sud-est de Perpinyà. Malgrat ser un municipi de tan sols 7.700 habitants, compta amb nombrosos edificis amb gran valor històric. Fins i tot manté en peu les dues portes de l'antiga muralla, la d'Espanya i la de França, i una bella font gòtica del segle XIV. El més sorprenent és que Ceret allotgi un dels museus més prestigiosos del sud de l'Estat francès. El museu recull, prioritàriament, obres d'artistes d'arreu del món que han estat fetes a Ceret. Però, a més a més, conserva pintures d'autors moderns de primera línia. Gràcies a això és un museu molt visitat, tot i que sovint els catalans del Sud no coneixen la riquesa d'aquest centre artístic situat a l'altra banda de la frontera.

expo Le peintre et l'arène Musee Ceret

Foto: Musée de Céret.

El museu que Picasso i Matisse van ajudar a impulsar

Michael Aribaud, que durant molt de temps va ser arxiver de Ceret, va anar comprant algunes obres als artistes que passaven pel poble. Quan va morir, la seva vídua va donar la seva col·lecció d'art al municipi, amb obres de Gris, Picasso, Manolo Hugué... Els pintors Pierre Brune i Frank Burty-Haviland van decidir crear un museu d'art amb les aportacions dels artistes que havien viscut al Vallespir. Picasso i Henri Matisse van intervenir a favor seu, i així va néixer, el 1950, el museu, que després no pararia de créixer fins a convertir-se en el que avui és. 

Picasso, Pierre, Brune,et Eudaldo Michel georges bernard wikipedia

Els pintors Picasso, Pierre Brune, Consuelo Araoz i Eudaldo durant els anys 50 del segle XX a Ceret. Foto: Michel-Georges Bernard.

Al centre de la Catalunya Nord

El Museu de Ceret s'interessa, sobretot en el seu fons modern, per les obres dels artistes que han creat a la zona. Darrerament, per exemple, ha comprat una vista de Ceret, pintada per Albert Marquet el 1940. És, en certa mesura, un museu sentimental, molt arrelat a la terra, i que vol mostrar la connexió entre els creadors i la localitat. Però també analitza el diàleg que estableixen els genis de fora amb els artistes de la zona, com Aristide Maillol, Etienne Terrus, Louis Bausil, Camille Descossy… Però, a més a més, el Museu d'Art Modern pretén enriquir el seu fons amb obres dels artistes actuals de la Catalunya Nord, com dues teles del ceretà Marc Fourquet o la sèrie La Sanch del perpinyanès Jean-Louis Vila. Darrerament ha rebut una tela cedida pel pintor Patrick Loste, també de Perpinyà.

expo Des Gachons

Foto: Musée de Céret.

Cubisme i molt més

Els visitants aprecien especialment les obres cubistes, com les de Pablo Picasso, Max Jacob o Manolo Hugué. Només de Picasso, el Museu compta amb 78 peces, 57 de les quals donades per l'artista. Els bols en ceràmica de Picasso, dues obres de Marc Chagall i les escultures d'Hugué són particularment elogiats pel públic. Juntament amb les obres atribuïdes a grans noms, a Ceret hi ha peces de creadors de qualitat, però menys coneguts, com Pinkus Krémègne, Edouard Pignon, Léopold Survage, Chaïm Soutine, Albert Marquet... Tot es presenta en un entorn molt lluminós i ampli, que ajuda a fer la visita agradable.

Patio Musée d'art moderne de Céret Ferran Freixe

Foto: Ferran Freixe.

Amb la mirada cap al Sud

El fons permanent del museu de Ceret està molt atent als artistes de la Catalunya Sud, com Antoni Tapiès, Joan Brossa, Joan Miró o Perejaume. Però la presència catalana també és molt evident a les exposicions temporals. La darrera exposició temporal, Diabolo, estava consagrada a Joan Ponç, membre de Dau al Set i un dels defensors de les avantguardes en la postguerra. Joan Ponç és un altre dels artistes del Sud que va passar per Ceret i que va crear moltes de les seves obres (com les Capses secretes). Una de les anteriors exposicions temporals, que va ser molt elogiada, havia estat consagrada a Dalí i a la seva relació amb la ciència.

Najia Mehajdi © Robin Townsend (5) Museu Ceret

Foto: © Robin Townsend. © Adagp, Paris, 2018.

Exposicions temporals de primer nivell

El museu de Ceret no en té prou amb tenir una exposició permanent magnífica, sinó que planeja exposicions temporals de primer nivell (Rodin, Dalí...). Actualment es pot veure una gran exposició sobre l'artista franco-marroquina Najia MehadjiLa petjada i l'alè, que es presenta alhora com un homenatge a les dones i com una mostra de la sensibilitat de les cultures mediterrànies. Són 150 obres que conviden a la reflexió sobre l'espiritualitat i la fusió entre cultures. L'exposició traça un recorregut a l'obra de Mehadji a través de diferents sèries pictòriques, centrades en temes que l'artista tria per la seva universalitat i simbolisme: la sèrie de les cúpules, element arquitectònic que per la seva forma representa l'esfera celeste i que en l'obra de Najia Mehadji adquireix un to espiritual (l'artista les va pintar durant la Guerra de Bòsnia com a denúncia als crims de guerra comesos); la sèrie de les flors, amb peònies que ens transporten a l'estètica zen oriental, i magranes; o la sèrie inspirada en una de les obres més importants d'El Greco (1541-1614), ‘l'Espoli’, en la qual el pintor va plasmar la figura de Jesús embolicat en un ampli mantell de color vermell i de la qual Mehadji fa la seva particular interpretació.

9.Najia Mehadji, avril 2018, atelier Lamssasa, Essaouira ©Photo Laurent Moulager

Najia Mehadji el 2018, al taller Lamssasa, a Essaouira © Photo Laurent Moulager.

A mida, i per a tots

El Museu de Ceret té algunes obres de gran qualitat, però no és un museu immens. El gran avantatge que presenta és que compta amb una col·lecció permanent d'una gran coherència. A més a més, la presentació d'exposicions temporals de qualitat li permet d'oferir al visitant altres tipus d'art i, a més a més, garantir que una segona visita al museu pugui estar plena de novetats agradables. El visitant que passi per la Catalunya Nord no pot deixar-se perdre l'ocasió de conéixer un museu de primer nivell on, a més de veure genials obres artístiques, coneixerà el millor de l'art fet a aquesta zona i fet per artistes d'aquesta zona.

 

Foto de portada: © Robin Townsend.