El reconegut compositor i músic japonès Ryuichi Sakamoto va morir el passat dimarts 28 de març, als 71 anys d'edat, segons ha confirmat aquest diumenge el seu representant a l'agència oficial de notícies japonesa Kyodo. "Mentre es trobava en tractament per al càncer descobert el juny de 2020, Sakamoto va continuar creant treballs sempre que la seva salut ho permetia. Va viure amb la música fins al final", ha assenyalat la seva agència, commmons, en un comunicat. 

Segons l'agència i d'acord amb els desitjos de l'artista, el servei funerari s'hauria celebrat amb els seus familiars pròxims, encara que no va aportar majors detalls i va demanar que es respectés la privacitat de la família.

Guanyador d'un Oscar

El pianista, que va sofrir un càncer de gola en 2014 del qual va aconseguir recuperar-se, va confirmar a principis de 2021 que tenia un càncer colorectal, que es va estendre a altres òrgans en forma de metàstasi. Sakamoto es va sotmetre a sis cirurgies l'any passat, incloent-hi una de 20 hores per tractar d'eliminar un tumor primari en el recte i altres que es van produir per la metàstasi.

El músic va guanyar un Oscar per L'últim emperador i integrant en la seva joventut de la Yellow Magic Orchestra, grup d'extraordinària rellevància en la història de la música contemporània japonesa. Sakamoto i la YMO, en la qual participava com a teclista al costat d'Haruomi Hosono i Yukihiro Takahashi, van marcar un abans i un després en la trajectòria musical del país com a grans impulsors de la música electrònica i ràpidament van expandir la seva fama a l'àmbit internacional.

Sakamoto va ser un dels creadors japonesos més internacionals del seu temps, amb una obra complexa i que ha estat formada per diverses etapes.

Relació estreta amb el cinema

Sakamoto va anar estrenyent la seva relació amb el cinema al llarg dels anys, tant que el va portar a compondre la banda sonora de més de 30 pel·lícules, entre ells l'esmentat film de Bernardo Bertolucci, qui el va convertir en guanyador de l'estatueta daurada en 1987, Snake Eyes, de Brian De Palma o Tacones lejanos, de Pedro Almodóvar. Malgrat que, Sakamoto va anunciar l'any passat que el seu càncer havia entrat pràcticament en fase terminal, portava lluitant des de 2014 amb diverses modalitats de la malaltia. La malaltia mai va impedir que continués apareixent en actes públics i participés en accions socials.

També tenia el seu vessant més social, Sakamoto es va oposar a la invasió estatunidenca de l'Afganistan en 2001 i declaro el seu rebuig a l'ús de l'energia nuclear després de la catàstrofe en la central de Fukushima pel sisme i el tsunami de 2011.