L'escriptora Lluïsa Forrellad (Sabadell, 1927), que després de guanyar el Premi Nadal el 1953 "va desaparèixer" del món literari durant cinc dècades, ha mort avui als 91 anys, cinc anys després de la mort de la seva germana bessona, la també escriptora i dramaturga Francesca Forrellad.

Fonts pròximes a l'escriptora han confirmat a Efe la mort de Forrellad i Òmnium Cultural ha publicat un tuit en el que relata que "ens ha deixat Lluïsa Forrellad, autora de grans obres com Sempre en capella i Foc latent, i dedica "un sentit abraçada a la família i amics".

Lluïsa va confessar haver-se sentit "desbordada" per les expectatives que es van crear al voltant d'ella després de guanyar el Nadal als 26 anys amb l'obra Sempre en capella.

Es tracta d'una novel·la que relata les vicissituds de dos metges i un químic durant una epidèmia de diftèria en l'Anglaterra del segle XIX i que s'emmarca en el realisme social propi de l'època en que va ser escrita.

Silenci literari durant 50 anys

Després d'obtenir aquest prestigiós guardó, Forrellad va decidir mantenir un silenci literari que va interrompre el 2006, quan ja havia complert els 78 anys, amb la publicació de Foc Latent (Angle Editorial).

Durant aquests 52 anys de suposada inactivitat, l'escriptora va escriure diverses novel·les i es va dedicar, segons va confessar en una entrevista amb Efe, a "viure la vida". "No m'havia adonat que havia passat tant temps", va assegurar llavors.

La novel·la amb la qual va tornar al món literari narra una història romàntica ambientada en la convulsa Barcelona de finals del segle XIX, en la qual es barregen passions, secrets i revoltes.

Escriptora al marge de les modes, Lluïsa Forrellad va dedicar dècades a refer i perfeccionar històries que va escriure durant els seus 50 anys de silenci i que tenia mecanografiades i guardades en un calaix.