El compositor Joan Guinjoan ha mort aquest dimarts als 87 anys. L'artista de Riudoms (Baix Camp) ha estat un dels majors referents de la música contemporània a Catalunya. Es va formar al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i a l'École Normale de Musique de París.

A la dècada de 1960 va abandonar la seva carrera de concertista de piano, després de més de 250 recitals, i a partir d'aquell moment es va dedicar a la composició, per la qual cosa va tornar de França per ampliar els seus estudis de composició i fuga amb el mestre Cristòfor Taltabull a Barcelona. El 1962 va tornar a París per seguir amb els seus estudis de composició a l'Schola Cantorum.

El 1965, quan ja es va instal·lar a Barcelona definitivament, i després d'haver establert contacte amb l'avantguarda musical francesa, va fundar amb Juli Panyella el conjunt Diabolus in Música, un dels grups pioners en l'estrena i la divulgació de la música de l'avantguarda del segle XX.

​El 3 de novembre del 2004 va estrenar al Gran Teatre del Liceu l'òpera Gaudí amb llibret de Josep Maria Carandell: 

El seu catàleg consta de més de cent partitures i al llarg de la seva trajectòria va dirigir prestigioses orquestres arreu del món. Guinjoan va rebre nombrosos premis de composició com el Reina Sofía; els Premis Nacionals de Música, tant de la Generalitat de Catalunya com del Ministeri de Cultura, o el Ciutat de Barcelona.

També va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Or al Mèrit en Belles Arts i fou nomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.