El mim, actor i professor de teatre Anton Font (Capellades, 1932), cofundador del grup Els Joglars i del centre de formació i creació escènica "El Timbal" de Barcelona, ha mort aquesta matinada, segons han informat fonts properes a l'artista.

De formació autodidàctica, Font va obrir camí en l'ensenyament de l'expressió corporal al món educatiu, la qual cosa li va permetre conjugar les seves dues passions: la pedagogia i el teatre. Font va ser, a més, un dels impulsors d'"El Timbal", la primera escola de teatre catalana.

Una vida dedicada a l'expressió teatral

Font va ser un emprenedor polifacètic, dissenyador i promotor el 1964 de l'empresa de joguines didàctiques de fusta Didó i més tard d'una altra anomenada Cavall de Troia. El 1976 va ser reconegut per la Federació Francesa de Dansa i Expressió Corporal d'Europa (Fedacer) com l'únic representant del mim teatral a Espanya.

Per la seva escola "El Timbal" (1969), anomenada així en homenatge un dels instruments més comuns dels joglars medievals i que va ser pionera en l'ensenyament de dansa contemporània i clown, han passat alumnes com Toni Mira, Sergi López, Toni Albà i membres de grups com Comediants, El Tricicle o Vol Ras, entre d'altres.

Els inicis en el teatre

Després de formar-se com a delineant, Anton Font va sentir el cuc del teatre a la seva Capellades natal a través de l'Esbart Abat Muntades, amb el qual va recórrer Catalunya i el sud de França. El 1962 s'hi va instal·lar a Barcelona i va començar a freqüentar ambients pedagògics de l'Escola Activa, de l'Escola Laietània, on va fer classes d'expressió corporal, i de la Talitha, abans d'impartir cursos de la mateixa matèria a les escoles d'estiu de Rosa Sensat entre 1967 i 1971, i d'impulsar els primers enregistraments musicals de danses del món per les escoles.

La seva passió pel mim i pel teatre del gest es van consolidar el 1962, quan va assistir a un taller del mim Marcel Marceau en el sud de França, trobada de què va sorgir el seu personatge de MEC, que va projectar després en la companyia que va crear al costat d'Albert Boadella i Carlota Soldevila, Els Joglars, de la qual en formaria part fins a 1967.

El 1980 va crear i va dirigir altres grups i companyies de teatre com Facècia, Gacs i Teatre del Rebombori i aquell mateix any va actuar en el Festival Internacional de Mim de Zurich (Suïssa), que el va portar a organitzar, entre 1981 i 1985, el Festival Internacional de Mim de Barcelona.

Font va crear el 1999 l'Associació Catalana d'Escoles de Teatre (ACET) i el 2010, de tornada a la seva localitat natal de Capellades, va impulsar de nou el Teatre La Lliga.