Les catàstrofes existeixen. Sovint no sabem mai quan vindran, però arriben. El seu impacte dependrà, sovint, de si estem o no estem preparats per al desafiament. Hi ha gent que passa la seva vida inventant enginys capaços de salvar vides per quan arribi la catàstrofe, si arriba. La tecnologia salva vides. I l'mNACTEC de Terrassa ha inaugurat una exposició en què es vol mostrar aquesta faceta del treball dels enginyers que sovint passa desapercebuda. L'exposició Perill! Salvats per la tecnologia estarà oberta fins el 30 de juny, i és fruit d’una col·laboració entre el Parque de las Ciencias de Granada, el Museu del Món del Treball DASA de Dortmund i el mNACTEC.

perill salvats per la tecnologia mnactec

L'espectacularitat d'algunes peces

A l'exposició del mNACTEC es podrà provar un simulador de terratrèmols. Els visitants tindran l'ocasió de posar-se sobre una plataforma on experimentaran la violència que es viu durant un terratrèmol i veure com els científics proven les estructures constructives que més tard garantiran salvar vides. També podran experimentar a un giroscopi, l'aparell amb què s'entrenen pilots i astronautes per enfrontar-se al vertigen i ser capaços de reaccionar en situacions extremes. Podran veure el simulador d'accidents gràcies al qual les empreses automobilístiques milloren els seus vehicles i garanteixen la seguretat dels seus passatgers. També podran observar un gos robot, que usen els equips de rescat en esfondraments, terratrèmols i altres catàstrofes per tal de minimitzar el risc d'accidents entre els bombers. S'exhibeix, en un lloc destacat, la reproducció exacta de la càpsula Fénix 2, usada a Xile el 2010 per rescatar, mitjançant un pou artificial, els miners tancats en una mina per un esfondrament...

simulador de terratremols perill exposicio mnactec

De la catàstrofe natural a l'accident de transport

L'exposició s'articula al voltant de 5 àrees. La primera està consagrada a les catàstrofes naturals: terratrèmols, tsunamis, volcans, ciclons... I es podran veure tant els sistemes usats per a la predicció d'aquests fenòmens, com els sismògrafs, com les tecnologies usades per garantir el salvament de les víctimes, com les aplicades a les tècniques constructives per reduir el risc en cas de terratrèmol. El segon àmbit està dedicat als incendis, i mostra tant les tecnologies destinades a l'extinció, com els bambi-buckets, les bosses d'aigua que carreguen els helicòpters dels bombers, com les dedicades al control d'incendi, com els drons. El tercer àmbit està reservat al factor humà, i està destinat tant a les tecnologies de protecció de les persones (com les armilles salvavides o les robes ignífugues), però també els equips destinats a entrenar a les persones que tenen risc de patir aquests accidents (com el giroscopi). El quart espai està dedicat als desastres industrials, amb referència a casos com el del Prestige o el del desastre de Txernòbil. El cinquè àmbit està reservat al transport, un dels principals factors de risc de la vida moderna al segle XXI; es centra tant en el transport en carretera, com en la seguretat en el transport marítim o aeri. Cadascuna d'aquestes secció, a més a més dels objectes exhibits, disposa d'espectaculars maquetes. El mNACTEC ha preparat també activitats escolars, familiars i tallers  relacionats amb el contingut de l'exposició.

mnactec pompeia lava