Parlàvem ahir de sèries sobre bandes de gàngsters similars a Peaky Blinders, però Netflix tampoc es queda curt pel que fa a pel·lícules del gènere. El tràfic d’armes, les relacions de poder, els assassinats encoberts o les reunions clandestines són elements que atrauen l’espectador perquè ens ensenyen la part més fosca de qui som. I és per això que avui us portem els millors films sobre mafiosos i delinqüents que ofereix el gegant del streaming, amb obres de directors de la talla de Martin Scorsese, Ridley Scott, Brian de Palma i Denis Villeneuve.

El Irlandés

No seria una llista de pel·lícules de gàngsters si no n’hi hagués almenys una de Martin Scorsese. L’aclamat director ha fet veritables obres mestres del gènere com Uno de los nuestros o The Departed, i El Irlandés no es queda gens curta (de fet, és extremadament llarga), tornant a reunir tres dels seus habituals i més brillants actors, Robert De Niro, Joe Pesci i Al Pacino, per anar una mica més enllà i reflexionar sobre la vida del gàngster en lloc de només mostrar-la. Tot plegat, a través de la figura de Frank Sheeran (De Niro), estafador i sicari que va treballar per grans figures mafioses durant el segle XX.

American Gangster

Igual que El Irlandés, American Gangster es basa en fets reals recollits, precisament, pel mateix escriptor: Charles Brandt. I també té a un director de renom al capdavant i a una institució de Hollywood com a protagonista. Ridley Scott (Gladiator, The Martian) presenta un relat d’ascens de poder a través de la figura que interpreta Denzel Washington, Frank Lucas, un xofer d’un important mafiós que aprofita la seva mort per començar a construir el seu propi imperi a través del tràfic de drogues. Lucas es guanyarà el respecte de molta gent, però també l’enemistat d’un policia incorruptible interpretat per Russell Crowe.

El precio del poder

Una altra carrera delictiva que va escalant posicions dins del món criminal és la de Tony Montana, un emigrant cubà implacable que s’instal·la a Miami amb l’objectiu de convertir-se en un gàngster important. El camí cap al poder, però, està ple d’entrebancs, i tot i l’ajuda del seu amic Manny Rivera, el protagonista es perdrà sovint, especialment quan intenti accedir a la cúpula d’una perillosa organització de narcos. Brian de Palma no es talla ni un pèl en mostrar la violència dels gàngsters i Al Pacino demostra perquè sempre és una bona elecció per aquest tipus de films.

Sicario

Tanquem aquesta llista sobre gàngsters i mafiosos mostrant l’altra cara de la moneda, la de qui els intenta atrapar. Kate Macer (Emily Blunt) és una idealista agent de l’FBI reclutada pel Govern nord-americà per lluitar contra el narcotràfic a la frontera amb Mèxic. Sota les ordres del disciplinat Matt Graver (Josh Brolin) i l’enigmàtic Alejandro Gillick (Benicio del Toro), la protagonista emprèn una missió que li farà qüestionar les seves conviccions sobre els narcos i els límits de la llei. La garantia que és una bona pel·lícula? Que la dirigeix Denis Villeneuve, autor d’Arrival, Prisoners o Dune.