Pocs dies després de l’estrena de la sisena i última temporada de Peaky Blinders a Netflix, n’hi ha més d’un que ara no sap què fer després d’haver-se devorat ràpidament els seus sis episodis. I no, no és el final de la història dels Shelby; tindrem una pel·lícula de tancament l’any vinent. Però fins que no arribi aquest moment, caldrà esperar una bona temporada. I la millor manera de fer-ho és omplint el buit amb sèries similars que us poden agradar si sou fans dels gàngsters de Birmingham. Així doncs, aquí teniu quatre propostes amb bandes criminals en diferents èpoques i espais, que van des de California a Nàpols, passant per Londres i Atlantic City.

Hijos de la anarquía (Disney+)

sons of anarchy
Hijos de la anarquía, Harleys i crims en una sèrie de culte

Hijos de la anarquía va caminar perquè Peaky Blinders pogués córrer. Bé, de fet, més que caminar el que feien és anar amb moto, però les activitats habituals de la banda criminal eren força similars a les dels Shelby, relacionades amb la violència i els enfrontaments amb bandes rivals. A més, aquest club de motoristes també tenia un carismàtic líder com Thomas Shelby en la figura de Jax Teller (Charlie Hunnam), un dels grans antiherois de la televisió dels darrers anys. I durant les aclamades set temporades de la sèrie, el protagonista va estar rodejat de diferents personatges inoblidables que la van convertir en una obra única.

Gomorra (HBO Max)

Gomorra
Gomorra, l'aclamada adaptació en sèrie del llibre de Roberto Saviano

I si parlem de bandes mafioses, no podíem passar per alt el seu país d’origen, Itàlia, representat de forma brillant per un Roberto Saviano que va adaptar a la pantalla la seva novel·la homònima. Basada en fets reals, tan reals que va obligar a Saviano a exiliar-se si no volia ser eliminat per la màfia, la sèrie presenta la lluita entre dos clans de la Camorra napolitana, un liderat per Pietro Savastano i l’altre per Salvatore Conte, per tal de mantenir el control del nord de Nàpols a través del tràfic de drogues. Un Peaky Blinders a la italiana amb el mateix nombre de traïcions, venjances i conflictes familiars.

Gangs of London (Starzplay)

Gangs of London
Gangs of London o les dificultats de ser un jove líder criminal

Dos elements clars lliguen Gangs of London amb la sèrie de Steven Knight: el protagonisme d’una banda criminal britànica i la presència de l’actor Joe Cole, que interpretava a un dels germans Shelby. En aquest cas, l’actor dona vida a Sean Wallace, un jove que es converteix en el líder d’un imperi criminal després de l’assassinat del seu pare. Les dificultats del seu nou rol seran mantenir la mateixa mà dura que havia demostrat el seu antecessor i buscar venjança per la seva mort, un element que servirà de fil conductor per mantenir a l’espectador enganxat, cosa que també aconsegueix a través de les espectaculars escenes d’acció.

Boardwalk Empire (HBO Max)

Boardwalk empire
Boardwalk Empire o els inicis de la màfia als Estats Units

I tornem a creuar l’Atlàntic per viatjar fins a Atlantic City (Nova Jersey, Estats Units), la ciutat del joc durant els feliços anys 20. Allà, el poderós Enoch ‘Nucky’ Thompson (Steve Buscemi) dicta les seves pròpies regles jugant al marge de la llei com ho fan els Shelby. I com ells, també és una figura que va existir realment, així com altres personatges històrics de l’època que apareixen, com Lucky Luciano o Al Capone. Inspirada en l’obra homònima de Nelson Johnson, la ficció té com a reclam el paper de Martin Scorsese com a productor i com a director del primer dels episodis que arrenca les cinc temporades que té la sèrie.