El moçambiquès Mia Couto, un dels més grans escriptors en llengua portuguesa, era enguany el responsable del tradicional pregó de Sant Jordi al Saló de Cent de l'Ajuntament que organitzen les Biblioteques de Barcelona (un pregó atípic que a causa de la coincidència amb Setmana Santa es va celebrar a les 19h del mateix Dia del Llibre). Couto ha volgut comparar els ingents fons recollits la reconstrucció de Notre-Dame amb els pocs aconseguits per a reconstruir el seu país, Moçambic, després del pas del tifó Idai, que va causar un miler de morts. L'autor de Terra somnàmbula La confessió de la lleona havia estat convidat per l'Ajuntament amb la col·laboració de les editorials Alfaguara i Edicions del Periscopi i ha protagonitzat una conversa amb la periodista Anna Guitart.

Orfe després del tifó

L'autor de Terra somnàmbula ha explicat que el cicló va destruir part de la seva "infància". "Em sentia orfe a la meva ciutat", ha afirmat. En aquest sentit, ha constatat que la reconstrucció de la catedral de Notre-Dame va recaptar més diners en un dia que el país africà en un mes. "Estic molt content que hi hagi fons per reconstruir Notre-Dame, però cada vida humana és un patrimoni històric i cultural de la humanitat per reconstruir", ha conclòs. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que l'Ajuntament de Barcelona se sent "especialment interpel·lat" per la crisi humanitària a Moçambic i afirma que no participarà del "silenci d'aquest terrible cicló" i s'ha compromès a ajudar el país africà, malgrat que "no és habitual" que el consistori faci programes d'ajuda humanitària. Maputo, on viu Couto, és ciutat prioritària de la Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona i les Biblioteques de Barcelona hi han participat en projectes de cooperació directa amb la ciutat africana, treballant conjuntament amb la formació de conductors de clubs de lectura.

Un passat de lluita

António Emilio Leite Couto (Mia Couto) va néixer el 1955 a Beira, en una família de colons portuguesos. Durant el pregó ha explicat que la seva infància va estar marcada per la "discriminació racial", una situació que va constatar des de l'inici que era "cruel" i "no acceptable". "No calia que ningú vingués a conscienciar-me perquè me n'adonava jo dia a dia", ha precisat. Va començar a estudiar Medicina dos o tres anys abans de la Revolució dels Clavells. Amb la independència va deixar els seus estudis i va començar a dedicar-se al periodisme (tot i que més tard estudiaria Biologia). El seu primer llibre, del 1981, era de poesia, però aviat es va fer popular amb els seus contes i les seves cròniques periodístiques, caracteritzades per una gran sensibilitat, per l'africanització de la llengua i per la creació de neologismes. La seva primera novel·la, Terra somnàmbula, el va fer molt popular. Amb el temps esdevindria tot un referent de la literatura en llengua portuguesa.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat