El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) arrencarà el seu programa 2021-2022 amb una gran retrospectiva de Félix González-Torres, que s'obre a noves mirades sobre el seu treball, així com una mostra dedicada a la donació de la col·lecció Rafael Tous, que ocuparà diversos espais i reobrirà la icònica Sala Metrònom, segons ha explicat el director del centre, Ferran Barenblit, en l'avenç de programació dels pròxims 18 mesos. El museu també acollirà enguany una exposició que, sota el títol Panorama 21. Apunts per a un incendi dels ulls, fixarà l'atenció en les pràctiques artístiques contemporànies. D'altra banda, inaugurarà el 2022 la primera exposició monogràfica a l'Estat de Cinthia Marcelle, reconeguda per la seva obra fílmica.

El MACBA també obrirà 2020 amb una mostra dedicada a Teresa Lanceta amb una selecció dels tapissos, teles, pintures, dibuixos, escrits i vídeos realitzats des dels setanta fins a l'actualitat. Prendrà el relleu Blue & Black Futures, una mostra que explora diversos enfocaments futuristes concebuts per artistes, escriptors, músics i poetes negres. Aquesta programació, que per encàrrec de la comissió delegada del museu abasta fins al juliol de 2022, culmina el projecte de Ferran Barenblit al capdavant del centre. El director ha destacat que va arribar al museu per a fer-hi una transformació, no una ruptura, i ha considerat que aquesta ha començat a prendre forma. "És un museu incòmode, que planteja qüestions", ha celebrat.

Entre altres novetats, a més de la col·lecció de Rafael Tous, el museu incorporarà en aquests mesos les donacions de Pep Duran, Leopold Samsó, Ignasi Aballí i Ivana Franke, alhora que se'n fan efectives algunes altres ja planificades com les d'Alexandre Cirici, Fina Miralles i Francesc Torres. D'altra banda, continuarà el seu procés d'ampliació, que reorganitzarà i ampliarà els espais expositius del Convent dels Àngels per tal de desplegar-hi la seva col·lecció.

Segons Barenblit, la programació proposa en global el qüestionament de la realitat, el fet de donar-li una volta i imaginar un futur de la mà del pensament dels artistes. "Proposa considerar el fet diferent i excepcional que no entra en l'àmbit de la gran visibilitat de la cultura, sovint mediatitzada per fluxos de poder i on s'emet un pensament majoritari i hegemònic", ha dit el director. Per contra, la programació defensa la contra-hegemonia que permet els ciutadans preguntar-se el perquè de les coses per a construir una societat "més solidària".

Les grans exposicions

Félix González-Torres serà el protagonista de la primera gran exposició, en una mostra que reflexionarà sobre la fragilitat i sobre la Sida, malaltia per la qual va perdre la vida. El MACBA situa la seva obra dins el discurs postcolonial i les històries connectades d'Espanya i el continent americà. La memòria, l'autoritat, la llibertat i la identitat nacional en seran aspectes centrals.

Al maig es presentarà la col·lecció Tous, que Barenblit ha recordat que el mecenes va fer de manera "gratuïta, irrevocable i permanent" al museu, que permet al centre ampliar la seva reflexió al voltant dels anys 70. Ha avisat que l'exposició no serà només d'obres d'art i recorregut d'artistes, sinó que mostrarà les complicitats de Tous i com "en temps real" va construir aquesta col·lecció donant suport, validesa i força a l'escena artística catalana. Per la seva banda, Rafael Tous ha detallat en una intervenció per vídeo com es va gestar la seva donació amb la idea que no aquesta no es perdi.

L'exposició Panorama 21. Apunts per a un incendi dels ulls va néixer d'una situació detectada durant la pandèmia i el confinament més estricte per a "donar una resposta" al context artístic català. D'aquesta manera, la voluntat és crear una exposició en diàleg directe amb el context actual que reculli el que s'està fent i la forma concreta de fer. Sense apriorismes, la mostra posarà en relleu l'obra d'artistes emergents i que ja han exposat al centre, que el museu no ha detallat perquè encara treballa amb el programa

Obrirà el 2022 l'exposició dedicada a Cinthia Marcelle que aplegarà treballs de les dues últimes dècades. De la mà de l'artista brasilera, el MACBA explorarà l'autoria de l'obra d'art, els processos d'execució artística, la generació de complicitats, i les formes de relacionar-se i estimar.