El patronat del Teatre Lliure ha anunciat que Lluís Pasqual deixa la direcció del Teatre, després que se l'hagi acusat de despotisme, a desgrat que fa poc es va anunciar que Pasqual es mantindria al càrrec. Pasqual hauria enviat una carta al patronat per comunicar la seva decisió en la que manifestava que la polèmica havia socavat el necessari suport dels treballadors de l'equipament i que preferia dimitir.

L'Ajuntament de Barcelona ha emés un comunicat en què afirma que intentarà que el Teatre no pateixi problemes per aquesta decisió: "Lamentem aquesta decisió, ja que teníem ben encarrilada la transició en els propers dos anys, i treballarem per tal que a la reunió del patronat del proper dia 14 de setembre es trobi la manera que tot plegat no posi en perill la bona tasca feta fins ara ni la programació ja prevista", han assenyalat des del consistori barceloní, que aposta per convocar un concurs públic per escollir la nova direcció i agraeix la "bona tasca" de Lluís Pasqual en els darrers anys i en la història del Lliure. Ada Colau, per la seva banda, mitjançant una piulada, ha afirmat que el Lliure continuarà sent un "referent imprescindible de l'escena teatral mundial" i ha agraït la tasca de Lluís Pasqual, "un imprescindible a qui Barcelona estimarà i reconeixerà sempre".

teatre lliure

Després que el Patronat del Lliure comuniqués que "prorrogaven" per dos anys el càrrec de Pasqual, que ja duia vuit anys de director, va esclatar l'escàndol. Pasqual va rebre acusacions de maltractament com a director per part de l'actriu Andrea Ros, de la Kompanyia Lliure. En un post al seu Facebook Ros declarava que: ""Lluís Pasqual m'ha cridat, m'ha ridiculitzat, m'ha posat en evidència, i l'he vist fer-ho impunement perquè 'és un geni' , i els genis criden, els genis tracten malament a la gent". Ho vinculava amb la manca de sensibilitat feminista del Lliure i reclamava més presència del jovent al Lliure i en el disseny les polítiques culturals.

De seguida, un comunicat signat pel col·lectiu Dones i Cultura, que deia aplegar a centenars de personalitats del món de la cultura (però que mantenia l'anonimat dels signants) va donar suport a Andrea Ros i va sol·licitar la dimissió de Pasqual. Nombrosos artistes de primera línia, com a rèplica, van signar un manifest de suport al director del Lliure. El Teatre va assegurar que estudiaria la situació, però la crisi es tanca amb la dimissió del director.