Després de l'èxit de Sant Jordi i amb la voluntat d'enfortir els lligams dels lectors amb les llibreries de proximitat, que malgrat tot, la mateixa pandèmia ha afermat, neix el Llibrestiu, que se celebrarà per primera vegada el dijous 15 de juliol, amb la voluntat de consolidar-se.

Així com l'any passat el confinament provocat per la covid-19 va provocar l'anul·lació de Sant Jordi i la celebració d'una Festa del Llibre el 23 de juliol, Santa Brígida, que el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, ha qualificat de "descafeïnada" per culpa d'una segona onada que "ens va passar per sobre". Per això, aquest any les entitats del llibre han proposat un plantejament diferent, que defuig la idea d'un Sant Jordi d'Estiu, per apostar per mantenir la connexió entre el lector i la llibreria de proximitat i enfortir els esdeveniments que se celebren al llarg de l'any al voltant del llibre i la lectura, com la Setmana del Llibre en Català o el Saló del Còmic.

Més de 100 llibreries de 40 ciutats i pobles

Per aquesta primera edició del Llibrestiu es compta amb la participació de més d'un centenar de llibreries de tota mena i mida, generalistes, especialitzades, i d'infantil i juvenil de prop de 40 ciutats i pobles de Catalunya. Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona, Sabadell, Vic, Terrassa, Vilafranca del Penedès, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Figueres, Reus, el Masnou, Esplugues de Llobregat, Badalona, Mollerussa, Tàrrega, Olot, Castelldefels, Móra d'Ebre, L'Hospitalet de Llobregat o Mataró. En aquest sentit, des de la Cambra s'ha destacat que les llibreries que participen a la festa suposen un terç de les que hi ha a Catalunya, tot i que són més de la meitat de les llibreries barcelonines.

El Llibrestiu vol reivindicar, com ha insistit la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, que les llibreries són "més que una botiga de llibres, un agent cultural essencial". Per això s'aposta per una tarda-vespre amb parades al carrer i activitats diverses dins les llibreries, que van des de contacontes, presentacions de llibres, signatures d'autors, fins a programes de ràdio, còctels poètics, música, col·loquis, tallers, etc.

Una cita que es vol consolidar abans de vacances

Aquesta primera edició del Llibrestiu, aprovada pel Procicat, estarà condicionada per les noves mesures adoptades arran de l'augment considerable de nous contagis, però té la voluntat de consolidar-se i esdevenir una cita anual a mitjans de juliol. La voluntat explícita és desestacionar els esdeveniments literaris i, alhora, oferir una oportunitat al contacte entre lectors, llibreries i autors en un moment de l'any en què se sol tenir més temps per llegir. Per què com ha dit Ferrer, "la literatura no fa vacances".