Raig Verd edita en català l’obra de la Premi Nobel de Literatura 2015, crònica emocional de la Rússia soviètica

  

És la “Festa de la Literatura Amplificada”. Una trobada literària biennal que se celebra al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona des del 2002 reunint escriptors, poetes, filòsofs, científics, músics, cineastes, dramaturgs, dibuixants de còmic, guionistes, periodistes, actors, editors… disposats a debatre sobre temes clau de la nostra actualitat, agitar els gèneres i revisar mites, tradicions i identitats. En l’edició d’enguany del Kosmopolis, destaca la conferència que dimecres vinent oferirà l’escriptora i periodista bielorussa Svetlana Aleksiévitx, Premi Nobel de Literatura 2015. 

Nascuda l’any 1948 a Stanislav, ciutat ucraïnesa on, de professió militar, havia estat destinat el seu pare. Anys després la família Aleksiévitx retornaria a la seva Bielorússia d’origen, on Svetlana es llicenciaria en periodisme a la Universitat de Minsk. Com a reportera, Aleksiévitx ha destacat com a cronista dels esdeveniments més rellevants de l’antiga Unió de Repúbliques Socialistes: la segona guerra mundial, la guerra afganosoviètica, la caiguda del bloc soviètic, l'accident de Txernòbil… Silenciada pel règim comunista fins a l’arribada de Gorbatxov i l’establiment de la perestroika, dècades després seria perseguida pel govern d’Aleksandr Lukaixenko, veient-se obligada a exiliar-se a París. 

En l’àmbit literari, Aleksiévitx ha modelat el seu propi gènere, aquesta “novel·la de veus” amb què, a través del testimoni de la gent del carrer, figures anònimes que aporten la seva veu sobre política però també d’aspectes molt més quotidians com l’amor, la infància o la vellesa, ha traçat un valuosíssim relat emocional de l'era soviètica i postsoviètica.

Inèdita fins pocs mesos enrere en català, Raig Verd s’ha llançat a publicar tres de les referències més rellevants en la bibliografia de l’escriptora bielorussa. Tasca, mereixedora de tota mena d’elogis (més quan van iniciar l’empresa abans que Aleksiévitx fos reconeguda amb el Premi Nobel), que aquesta editorial independent barcelonina va iniciar amb Temps de segona mà. La fi de l’home roig, història de les últimes dues dècades a Rússia i de com el final del règim soviètic ha afectat les persones que creien fermament que aquest règim era l’única forma ètica de vida, títol a què recentment han sumat Els nois de zinc i La pregària de Txernòbil. El primer, testimoni en primera persona de la guerra de l'Afganistan. La segona, imprescindible història oral sobre la catàstrofe nuclear.

Temps de segona mà. La fi de l’home roig. Svetlana Aleksiévitx. Traducció de Marta Rebón. Raig Verd. Barcelona, 2015. 544 pàgines.

Els nois de zinc. Svetlana Aleksiévitx. Traducció de Marta Rebón. Raig Verd. Barcelona, 2016. 400 pàgines.

La pregària de Txernòbil. Svetlana Aleksiévitx. Traducció de Marta Rebón. Raig Verd. Barcelona, 2016. 432 pàgines.