Els membres del Govern i els líders institucionals de Catalunya han recomanat per a aquest Sant Jordi una gran varietat d'obres literàries, com ara novel·les històriques ambientades en conflictes bèl·lics, llibres feministes i protagonitzats per dones, i assaigs.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha escollit 'Atrapa la llebre' (Periscopi) de Lana Bastasic perquè li recorda a la seva infantesa i adolescència quan s'estava produint la guerra dels Balcans i l'edat dels protagonistes és semblant a la seva en aquell moment: "Va ser la guerra que jo vaig conèixer en la distància", i ha subratllat que l'autora, a qui defineix com una de les veus fresques i autèntiques de la literatura europea, ha viscut a Barcelona.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha triat la traducció i edició de Pere Lluís Font del llibre 'Pensament i opuscles' (Adesiara) del filòsof i científic francès Blaise Pascal, 'Da nuces pueris' (Peu de Mosca) del poeta, intel·lectual i traductor Gabriel Ferrater, homenatjat pel centenari del seu naixement, i 'Matrioixques' (Quaderns Crema) de Marta Carnicero, que aborda els traumes que viuen al cos, la ment i la vida de les dones en situació de conflicte, una reflexió que, segons ella, és més necessària que mai, especialment ara, arran de la guerra a Ucraïna.

L'elecció de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, és 'El gran llibre dels gossos' (Astiberri), de Karin du Croo i de Miguel Gallardo, que regalarà a tots els regidors com a homenatge a Gallardo, “al món del còmic, tan important a Barcelona, i als gossos, tan estimats” per l'autor.

Al seu torn, la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, s'ha decantat per "dos llibres de dues dones fortes": 'Els aires difícils' (Tusquets) d'Almudena Grandes, i 'Chacón, La dona que va poder governar' (Península), de Joana Bonet, sobre l'exministra socialista Carme Chacón. I apunta que Chacón és un referent per a ella i moltes altres dones.

En el cas del vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, el llibre recomanat és 'Vigilància permanent' (Columna) d'Edward Snowden.

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, aposta per 'Patriotes' (L'Arca) d'Alexis Serrano i 'L'altre món rural' (Tigre de paper) de Rosa Cerarols i Joan Nogué.

Els sindicats també fan recomanacions literàries

Els llibres recomanats pel secretari general de CC. OO. de Catalunya, Javier Pacheco, són la 'La força i el consens' (Comares), de Giaime Pala, el llibre '1939. La caiguda de Barcelona' (Columna) d'Andreu Claret, 'La vida privada de Carmina Massot' (Harper Collins) de Gemma Lienas i 'Vencer el miedo' (Edicions 62) de Jordi Amat.

Al seu torn, el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, ha escollit el llibre 'Un cel de plom' (Ara Llibres) de Carme Martí, que es tracta d'una biografia novel·lada de Neus Català 'a favor de la vida i contra el feixisme'. També ha proposat 'La joventut de la revolució' (Ona Llibres), de Josep Pallach, i 'Moments estel·lars de la humanitat' (Penyadura) de Stefan Zweig.