El Liceu a la Fresca arriba a la seva quarta edició. Aquest dissabte el Manon Lescaut de Puccini que es veurà al Liceu, es podrà veure, alhora, a 266 municipis catalans, a l'aire lliure, i també a Madrid, a Sevilla, a Saragossa i a Mallorca, però també a algunes localitats de la Catalunya Nord, a l'Alguer, a Lisboa i a Porto. També serà retransmés en directe per TV3, per RTVE i per Rádio e Televisão de Portugal. Aquesta iniciativa és possible gràcies a la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa" i d'Endesa. Es pot consultar on es pot veure el Manon Lescaut "a la fresca" a través de la pàgina web del Liceu.

Aquesta iniciativa pretén animar a gent que no ha vist mai una òpera a gaudir d'un espectacle d'aquest tipus. S'espera que més de 100.000 persones, a 300 escenaris diferents, vegin l'espectacle (l'any passat només va haver-hi 169 escenaris; cada any hi ha un augment rapidíssim). A Barcelona es muntaran cinc escenaris, a llocs ben diferents de la ciutat: l'Arc de Triomf (des d'on es farà la retransmissió de TV3), la plaça Salvador Seguí, la Plaça Major de Nou Barris, el Palau Robert i el Centre Cívic de Sant Martí (per a les retransmissions d'Arc de Triomf i Nou Barris cal reservar plaça a través del web). I a alguns pobles, a més de la retransmissió hi haurà conferències o altres actes per explicar l'obra de Puccini.

Valentí Oviedo, el nou director del Liceu, ha afirmat que el Manon Lescaut és una obra ideal per iniciar-se al món de l'òpera. S'ha mostrat molt satisfet de trencar les fronteres i poder fer el salt a la Catalunya Nord. Vicent Sanchís, director de TV3, ha afirmat que el Liceu a la Fresca constitueix una forma de treure l'òpera del Liceu i obrir aquest espai a d'altres públics (com va ser-ho fa poc temps el concert de rumba organitzat per Petitet). Sanchís ha afirmat que gràcies a la retransmissió televisiva, amb comentaris, serà més fàcil que l'òpera arribi a tothom.

Manon Lescaut / Laura Ferrari

Manon Lescaut. Foto: Laura Ferrari.

Un Manon especial

Manon Lescaut, una de les òperes més populars de Giacomo Puccini, arriba a les Rambles amb una nova producció del Gran Teatre del Liceu, el Teatro di San Carlo de Nàpols i el Palau de les Arts Reina Sofía de València. El director d’escena i escenògraf italià Davide Livermore debuta al Liceu amb aquest muntatge ambientat en el context de la immigració de principis del segle XX i compta amb la batuta del també debutant al teatre Emmanuel Villaume. Tots dos lideren l’escenari amb les sopranos Liudmyla Monastyrska i Maria Pia Piscitelli en el paper de Manon, els tenors Gregory Kunde, Jorge de León i Rafael Dávila encarnant Des Grieux, i l’Orquestra i el Cor del Liceu. Gregory Kunde y Liudmyla  Monastryrska han mostrat la seva fascinació per la participació en un projecte d'aquest abast, superior a cap dels que han participat.