Laia Costa s'ha endut el Goya a millor actriu 2023. El jurat li ha reconegut el seu paper protagonista a Cinco lobitos, la pel·lícula dirigida per Alauda Ruiz de Azúa que aborda les dificultats de la maternitat des de diferents punts de vista. En aquesta ocasió, Costa ha desbancat les actrius Marina Foïs (As bestas)Anna Castillo (Girasoles silvestres)Bárbara Lennie (Los renglones torcidos de Dios) i Vicky Luengo (Suro), aquesta última guanyadora del Premi Gaudí 2023 a millor actriu. Era la primera vegada que l'actriu catalana estava nominada en la categoria de millor actriu principal als guardons de l'Academia de Cine espanyola, i Cinco lobitos partia com una de les grans favorites en la nit dels Goya amb un total d'11 nominacions. 

🟠 DIRECTE | Premis Goya 2023
 

🟠 Guanyadors dels Goya 2023: tota la llista de pel·lícules i artistes
 

Laia Costa guanya el Premi Goya a millor actriu 2023

És el primer cop que l'Academia de Cine reconeix la feina interpretativa de Laia Costa. L'actriu ja pot presumir de tenir entre el seu palmarès un Gaudí a millor actriu protagonista per Victoria, i tot i que amb el film de Sebastian Schipper va ser candidata als European Film Awards i va convertir-se en la primera actriu estrangera en guanyar un Lola (màxim reconeixement dels Premis del Cinema Alemany), encara mai havia conquerit les estatuetes més importants de l'escena cinematogràfica espanyola. Sembla ser que la seva interpretació a Cinco lobitos li ha servit per obtenir un merescut reconeixement en diversos festivals durant els últims mesos: l'estatueta a millor actriu que s'ha endut en la 37a edició dels Premis Goya conclou una llarga suma de guardons com a millor actriu protagonista en cerimònies com el Festival del Cine y la Palabra (CiBRA), el Festival Internacional del Cine d'Almeria, els Premis Forqué o els Premis Feroz. 

laia costa

Laia Costa ja pot presumir d'haver participat en una vintena de films durant tota la seva carrera. Entre ells, dos que s'estrenaran aquest any: Els encantats, d'Elena Trapé, i El maestro que prometió el mar, de Patrícia Font. Posant la vista als premis de l'Acadèmia, el passat any —entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 2022— van estrenar-se un total de 165 pel·lícules espanyoles (94 de ficció, 63 documentals i 8 d'animació), i en l'edició del 2023 hi ha hagut més nominats que mai, ja que les candidatures han tingut 5 nominacions en cada una les seves 28 categories per primera vegada en la història dels guardons més rellevants del cinema espanyol.