Kepa Junkera, un dels grans cantautors bascos, ha gravat Fok (Satélite K), un doble CD amb temes en català del Principat, de les Illes, del País Valencià i de l'Alguer. Junkera i el CAT, Centre Artesà Tradicionàrius, han previst un gran concert de presentació del disc al mes de febrer. Kepa Junkera assegura que després d'un llarg contacte amb la cultura catalana per preparar aquest àlbum, ja se sent català, valencià, balear i fins i tot una mica sard!

Amb molts col·laboradors

Per a elaborar aquest disc, Junkera ha comptat amb la col·laboració de molta gent. A més a més dels tècnics, han participat en el disc, d'una forma o altra, 218 músics i cantants. Entre els bascos cal destacar a Argibel Euba i a Iñigo Olazabal. Entre les col·laboracions de Catalunya, destaquen Maria del Mar Bonet i Marina Rossell. Però Junkera també ha comptat amb l'ajuda de Gemma Humet, Xavier Baró, la Tarragonako Txalaparta Eskola (TXEK), el timplista de Fuerteventura Domingo Rodríguez El Colorao, la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona, El Pont d’Arcalís, el tenorista Jordi Molina, Miquel Gil i Arturo Gaya.

Un home autodidacta

Kepa Junkera (Bilbao, 1965) és un músic autodidacta, que va aprendre música amb el seu avi, que tocava a les romeries. Junkera va iniciar-se en la música tradicional, però ha estat capaç de modernitzar alguns dels estils tradicionals mitjançant l'exploració d'altres músiques del món i la fusió amb els sons de la seva terra. És especialment conegut pel seu ús de la trikitixa, un petit acordió que és clau en la música tradicional basca. Ha tingut molt èxit a nivell internacional, i ha passat temporades a diferents països col·laborant amb artistes de diferents llocs del món: ha tocat amb gent tan diversa com Dulce Pontes, Pat Metheny, Caetano Veloso, Josep Maria Ribelles... Ara, a més de la seva tasca com a músic, és professor de música i productor musical.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat