La cantant de Vilassar de Mar Judit Neddermann col·labora amb Alejandro Sanz en una de les cançons del nou disc de l'artista madrileny. Neddermann i Sanz canten junts el tema Este segundo, que apareix com a setè tema al nou treball de l'autor de Corazón partío. L’estrena d’aquesta cançó coincideix amb l’últim concert de Nua (el seu darrer treball) a Barcelona, que serà el 14 d’abril.

Judit Neddermann s’ha despullat i ha explicat a El Nacional.cat com ha estat la gira de Nua (Satélite K, 2018), com va viure el referèndum de l’1 d’octubre i com n’està de preocupada per la manca de llibertat d'expressió a l’estat espanyol.

Nua t’ha permès despullar-te completament?

Em pensava que sí, que m’havia despullat del tot, però a mesura que avança la gira vaig descobrint que encara queden capes. És com una ceba, costa molt treure cada capa. És cert que hi ha molts moments a l'escenari on sí que sento que soc del tot jo, que estic en el meu màxim moment de profunditat, però en d’altres no. Cal tenir en compte que jo he canviat des de que es va publicar Nua (2018), ara soc una altra versió de mi mateixa.

Expliques que Nua és un pas a l’etapa adulta però integrant la infància. On es pot veure la Judit adulta i la Judit ‘nena’?

La majoria de cançons busquen la sensació de serenitat adulta però, en canvi, temes com 33 hores de bus o El Galgo Viene, que són més juganeres i ballables, em connecten més amb la innocència i alegria que tenen els nens i que tenia quan era petita. Les altres cançons busquen més la meva faceta seriosa però transmesa amb serenitat.

Hi ha un tema que es diu No volem més cops, tenies ganes de parlar de l’1 d’octubre?

Tenia moltes ganes de parlar de l’1 d’octubre tot i que aquesta cançó la vaig començar molt abans, quan l’Ester Quintana va perdre un ull. En el seu moment la cançó sobre l’Ester es va quedar a mitges, a vegades em passa que no acabo els temes. Quan va arribar el dia del referèndum, que el vaig viure des de dins perquè vaig anar a dormir al col·legi on em tocava votar, vaig patir una barreja de sentiments entre la por, la dignitat i la valentia. Després d’aquella jornada vaig veure que clar allò no es podia quedar de qualsevol manera i vaig recuperar el material de l’Ester Quintana. Estic molt contenta perquè és la primera cançó que faig parlant d’una tema polític. Fins ara les meves cançons eren sobre com em sentia. 

Com et vas sentir aquell dia?

Vaig tenir sentiments molt diferents al llarg del dia. Hi havia moments en que sentia la mateixa emoció que puc sentir en una manifestació, sentir que el col·lectiu tenia molta força. D’altra banda vaig sentir molta impotència a mesura que veia vídeos del que passava en alguns centres de votació, quan escoltava les sirenes de la policia espanyola que passava per la carretera nacional només per espantar... Vaig sentir por, una cosa molt nova, en comptades ocasions he sentit por de la policia. 

Ets defensora del dret a decidir, això t’ha portat problemes a nivell professional?

No tinc la sensació que hagi passat. Sé que se’m posa al sac dels independentistes perquè he estat en actes a favor del dret a decidir. Com a Judit no m’he posicionat mai i no crec que ho hagi de fer, en alguns moments em sento molt a favor de la independència i en altres no tant. Jo el que vull és un estat que funcioni democràticament i on hi hagi espai per decidir i votar.

Els músics poden opinar sobre política?

Sí. Han d’opinar. No m'interessa saber quin partit polític vota cada artista però no et pots quedar al marge en aspectes com el dret a decidir. L’estat espanyol està en un moment molt crític, no podem no fer-ne cas.  Tinc la sensació que no hi ha llibertat d'expressió i això és molt greu. Agrairia que hi hagués més moviment artístic sobre aquest tema, si tots els artistes ens plantéssim i diguéssim que no volem passar per l’aro... crec que provocaríem una reacció.

"Els músics han d'opinar sobre política"

A Nua fas dues versions en castellà, composes en aquesta llengua?

Estic provant-ho i m’agrada molt. Últimament m’han trucat per fer diverses col·laboracions en castellà i he vist que m’hi sento a gust, a més de ser una oportunitat per obrir-me a un mercat nou.

Nua no ha estat l'únic projecte important que has fet darrerament, qui et proposa cantar amb l’Alejandro Sanz?

Va ser ell! Una amiga seva li va enviar un vídeo meu i després d'escoltar-lo li va agradar molt. La noia en qüestió va venir a un dels meus concerts i em va dir que a l’Alejandro Sanz li agradaria fer una cançó amb mi, em pensava que era una broma, però no, perquè ell m’havia escrit per Instargam per desitjar-me sort pel concert. Després ja em va trucar personalment per dir-me que tenia una cançó en ment que volia fer mig en català i mig en castellà.

Quina casualitat que canteu Este segundo i que el teu segon disc es digui Un segon

És molt fort. Coincidim molt amb l’Alejandro!. La cançó que fem junts vol mostrar què passa quan connectes molt amb una persona, només ha passat un segon, i ja has perdut la noció del temps perquè no t’importa el que succeeix al teu voltant. Als dos ens emociona aquest sentiment, de fet, al disc Un segon també en parlo. Algunes persones fins i tot m’han dit que la cançó sembla meva!.

T’hauries imaginat mai fent duet amb un artista tan internacional?

No m’ho hauria imaginat mai!

Bé, potser tampoc t'hauries imaginat cantant als Goya...

Això tampoc (riu). Vaig rebre una trucada d’un número desconegut i la vaig ignorar. Després em van enviar el missatge amb la proposta d’actuar a la gala dels Premis Goya. Quan vaig començar amb el meu projecte fa cinc anys tenia molt clar quin seria el meu recorregut professional a nivell català. Ara ja començo a pensar en fer-ho créixer a nivell espanyol. Els Goya i l’Alejandro Sanz han aparegut quan jo estava pensant en quina muntanya volia pujar i m’han tirat la corda des del cim.

Quan acabis de girar amb Nua et tornaràs a tancar a l’estudi? Fins ara has tret un disc cada dos anys...

Vaig una mica endarrerida respecte als altres discos, en les altres ocasions, a hores d’ara, ja tenia unes vuit cançons preparades. Ara vaig més lenta. El que sí que estic preparant ara és un projecte amb la meva germana: un disc d'arranjaments de nadales que sortirà aquest any. Hi haurà temes en català, un en castellà i un que barreja diferents idiomes.

Et sents satisfeta dels tres discos? Com valores la teva trajectòria musical?

Em sento màximament satisfeta dels meus tres discos. No em passa això que diuen alguns artistes que no es senten completament contents amb algun treball. M’ha ajudat molt envoltar-me d’un equip de músics molt potent. Musicalment m’agraden molt els tres àlbums. Una vegada un fan em va dir: “No passes de moda perquè no estàs de moda” i li dono tota la raó del món. Estic molt contenta amb la meva trajectòria perquè he sigut molt conscient en cada petit pas que he fet.