El ministre de Cultura, José Guirao, ha anat a Barcelona per tal de visitar el MNAC, ja que el seu Ministeri forma part del patronat d'aquesta institució. En la seva primera visita institucional a Catalunya des que és ministre, Guirao ha volgut reunir-se amb la consellera de Cultura, Laura Borràs. Després de visitar l'exposició sobre Gala, han estat reunits 20 minuts. A la sortida de la trobada el ministre s'ha mostrat desitjós de "normalitzar les relacions amb la Conselleria" i Laura Borràs ha afirmat que "s'agafava a la paraula" del ministre que "hi ha voluntat d'entesa".

Dos filòlegs

Borràs ha volgut presentar els resultats de forma distesa, tot afirmant que s'acabaven de conèixer, però que tenien punts de contacte perquè eren "dos filòlegs". Borràs ha fet referència a la tasca de Guirao com a gestor cultural a La Casa Encendida de Madrid i aquest ha comentat els articles de filologia de Borràs. Ni l'un ni l'altre han volgut debatre cap tema en profunditat. Han assegurat que en aquesta reunió no duien cap ordre del dia. Borràs ha afirmat que la Conselleria tenia tot un "memorial de greuges" per al Ministeri, però que han preferit deixar-lo per a la primera reunió formal entre ambdós, que tindrà lloc al setembre i en la qual acordaran prèviament un llistat dels temes que tractaran.

Molts temes pendents

La Generalitat i l'Estat tenen molts contenciosos pendents en matèria de cultura. Un d'evident és el de Sixena, que afecta, justament, a obres que s'exhibeixen al MNAC. El ministre només ha avançat que aquest tema formarà part de les negociacions, però que aquí hi ha problemes afegits perquè es tracta d'un afer que s'està tractant també per via judicial. Borràs ha apuntat també que s'hauria de parlar dels papers de Salamanca, de la gestió de biblioteques (probablement de l'eternament pendent Biblioteca Provincial de Barcelona)... Guirao ha afirmat que es posaran d'acord perquè les prioritats de totes dues institucions són l'eficàcia i el servei al ciutadà. Ha afegit que tant la Conselleria com el Ministeri s'han vist molt perjudicats per les retallades, i que Borràs i ell estan d'acord en què cal incrementar els pressupostos culturals. Ara bé, no s'han volgut, encara, concretar els temes de la reunió de setembre. Guirao ha avançat que demà també volia tenir un primer contacte amb els responsables de cultura de l'Ajuntament de Barcelona.

Objectiu: Rebaixar el preu de l'entrada de cine

A la roda de premsa el ministre s'ha mostrat crític amb les sales de cinema que no han traslladat al preu de l'entrada la rebaixa de l'IVA cultural. Ha afirmat que això "és dolent per al cinema, és dolent per als ciutadans i és dolent per a la cultura", i ha opinat que l'esforç pressupostari de l'Estat hauria de beneficiar el ciutadà. Ara bé, ha assegurat que no es prendrien mesures contra els exhibidors que no hagin rebaixat els preus de les entrades.

Gala amb uns altres ulls

El ministre ha volgut acabar elogiant la tasca del MNAC, tot i que ha apuntat que el Ministeri i els altres membres del patronat estaven disposats a treballar per millorar-ne alguns aspectes. Guirao no ha estalviat elogis a l'exposició sobre Gala. Ha afirmat que coneix a la comissària, Estrella de Diego, i que el tema el fascinava: "Si no hagués estat ministre hagués vingut igual", ha assegurat. I per acabar, ha animat a tots els ciutadans a passar pel MNAC per veure aquesta "meravellosa exposició".