Joel Minguet segueix les petjades del jove Federico García Lorca, el que va passar temporades a Cadaqués, el que va fer amistat amb Salvador Dalí... Minguet, com Lorca, també va instal·lar-se algun temps a Cadaqués, i allà va amarar-se de la història del poeta i del pintor que van estar per aquests paratges fa 90 anys. Va documentar-se amb poemes, pintures, cartes, llibres... I va deixar-se endur pels paisatges de la Costa Brava i pel seu ambient. A partir d'aquesta experiència, i amb el seu bagatge musical, va començar a preparar Lorca, un espectacle en què música i paraula es donen la mà, en la seva personalíssima interpretació de la joventut del poeta andalús. Es presentarà a l'Off Romea Side, del 13 d'abril al 5 de maig.

lorca joel minguet jordi mosquera

Lorca, Dalí i la lluna

Al Lorca de Minguet, la lluna figura com a leitmotiv, i l'eix de la història és l'amistat del poeta andalús amb Dalí. La història arranca amb l'estada de Dalí a la Residencia de Estudiantes de Madrid, on es va desenvolupar una cultura de contestació respecte a la cultura hegemònica, en la què s'emmarcarien, de forma prou diferent, ambdós creadors. Retrata també les estades de Lorca a Cadaqués, que tant van marcar l'obra del poeta, i en destaca les influències mútues amb el pintor. La representació es centra a l'etapa de 1925-1927, durant el moment de gran amistat entre Dalí i Lorca (que ben aviat va trencar-se, a finals de 1927).

lorca j minguet jordi Mosquera

La veu de Lorca

L'intèrpret assegura que defuig el Lorca intel·lectualitzat, i que el seu és un Lorca viscut: "No vull treballar-lo des de l'erudició, vull treballar-lo des de la panxa", afirma. Minguet no intenta, en l'espectacle, interpretar a Lorca ni a Dalí. Es limita a llegir els seus documents, a dotar-los d'emoció, però no vol recrear els personatges. L'espectacle es basa en els monòlegs de Minguet, en 9 poemes musicats (intercalats entre el text), en un anecdotari (que fa de fil conductor de l'obra) i en la lectura de les cartes creuades entre Dalí i Lorca (i entre Lorca i els seus pares). Lorca és un retrat intimista del poeta, allunyat dels tòpics més flamencs de l'andalús. Minguet musica, no només poemes, sinó també cartes i documents dels dos artistes. Tot per construir un mosaic teatral que va aparèixer com a recital, i que segons Minguet, ha derivat cap a un espectacle teatral "minimalista", en què apareix ell amb dues guitarres i un rack d'efectes. Res més. A partir d'aquest espectacle se n'ha fet un disc, Lorca, que inclou els nou poemes musicats per Minguet.