Tothom coneix Joan Brossa (1919 - 1998) pels seus poemes visuals i els seus poemes-objecte, però la seva obra va més enllà. La Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures ens obre les portes a conèixer la faceta performàtica de l’artista amb l’exposició Altres Brosses, comissariada per Joan Maria Minguet. La mostra porta com a subtítol: Joan Brossa i la poesia d’acció, el parateatre. El prefix para- significa “al voltant de”, per tant, parlem d’accions teatrals que sovint no s’inclouen en el gènere, però clarament són teatre expandit. Algunes d’aquestes accions serien; la màgia, el transformisme o els espectacles de pallassos, faquirs, bombollaires, ombres xineses, etc. Així doncs, ens endinsem en l’admiració de Brossa per aquestes arts considerades menors i descobrim l’artista des d’una altra perspectiva. L’exposició és una visió que demostra el seu interès per altres disciplines artístiques. Tot plegat, ens permet entendre de manera més completa la seva obra i conèixer més profundament part dels seus artistes preferits, com Fregoli, Tortell Poltrona o el Fakir Kirman.

Exposició Joan Brossa / Foto: Carlos Baglietto
Foto: Carlos Baglietto

Una paraexposició

En estar centrada en el parateatre, el muntatge d’aquesta exposició, que es pot visitar fins al 16 de juliol, ha volgut ser el que en diuen una paraexposició. Potser cal que t’expliquin aquest paral·lelisme per entendre’l, però després tot quadra. S’han dissenyat diversos panells de fusta amb una sola entrada per exhibir les obres en blocs temàtics, de manera que la línia entre el dins i el fora sempre resta difusa (inclús, es veu l’estructura i els materials que aguanten les obres sense ocultar els detalls menys polits). 

Exposició Joan Brossa / Foto: Carlos Baglietto
Foto: Carlos Baglietto

Sorprenent el públic

Les arts denominades parateatrals comparteixen un objectiu; sorprendre el públic. A diferència de la resta de les arts, la narrativitat d’aquestes obres sempre queda en segon terme. Hi ha qui opina que Brossa fou precursor del que avui anomenem performance, perquè sempre interactuava amb el públic i el convertia en part de l’obra. A l’exposició hi ha alguns vídeos que són una prova d’aquest fet; reprodueixen breus espectacles, tant d’en Brossa com d’algun dels seus artistes admirats, que et fan partícip del xou.

Hi ha qui opina que Brossa fou precursor del que avui anomenem performance

Exposició Joan Brossa / Foto: Carlos Baglietto
Foto: Carlos Baglietto

Girs inesperats de la història

L’espectador sempre ha d’estar disposat a submergir-se en el món artístic de Joan Brossa i deixar-se sorprendre pels girs inesperats de la història. Ell mateix ja va advertir de la importància d’aquest detall: “si judiqueu l’espectacle amb les vostres idees habituals, és millor que us quedeu a casa. Heu de venir disposats a posar a prova les vostres idees i les vostres reaccions.”

Exposició Joan Brossa / Foto: Carlos Baglietto
Foto: Carlos Baglietto