Aquest divendres al vespre Jabier Muguruza, una de les veus més valorades de la música basca actual, presenta al Festival Barnasants el seu darrer disc, Leiho bat zabalik (Maramara Diskak). Serà a l'Auditori Barradas de l'Hospitalet del Llobregat a les 20h30. En aquest disc Muguruza abandona la base acústica i incorpora la guitarra elèctrica amb Ander Mujika, amb un so més contundent que combina amb la suavitat de la seva veu i una pausada recitació. En aquest àlbum compta amb la col·laboració a les veus de Mireia Otzerinjauregi i Miren Iza. Després de la presentació a Barcelona, Muguruza continuarà la gira per Euskadi i Madrid.

El poeta que odia la poesia

Totes les composicions són del propi Muguruza, amb lletres de diferents lletristes (com Iñigo Astiz o Angel Erro), en un conjunt de textos desesperançats, tristos... Històries de vellesa, de solitud, de suïcidi, però sempre carregades d'amor i de tendresa... "Ez zait gustatzen poesia", de Lourdes Oñederra, és una mostra d'aquest pessimisme fatal d'un Muguruza madur: "No m'agrada la poesia / perquè és tramposa. / Diu 'La primavera floreix' / enlloc de dir que el temps passa. / O 'Des que te'n vas anar els dies han perdut el seu color' / però molts dies són blaus i de cel daurat encara que no hi siguis. / A més a més no te n'has anat / t'has mort (...) No m'agrada la poesia / perquè disfressa la impotència amb paraules".

Amb el món abertzale

Tot i que la major part de l'àlbum està dedicat a la solitud, al desamor, a la vellesa i a la incomprensió, Jabier Muguruza no deixa de reservar les dues darreres peces de l'àlbum per a temes de clares connotacions polítiques, on mostra el seu compromís amb el món abertzale. A "Esperant els bàrbars que ja han arribat" proclama "crec que venen / etapes fosques". I a "Contradiccions" fa una denúncia dels comportaments poc coherents d'alguns membres, justament, de l'entorn abertzale.