Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres (Anagrama), d'Irene Solà, ha guanyat el Premi Finestres de narrativa en català, mentre que El último día de la vida anterior (Anagrama), d'Andrés Barba, ho ha fet en castellà. Per la seva banda, Nadia Hafid ha resultat premiada amb el Premi Finestres de Còmic en català per Mala olor, mentre que Emma Casadevall ha rebut la Menció al Talent Novell del Premi Finestres de Còmic en català per la seva obra Lignit. La dotació de cadascun dels guardons és de 25.000 euros i de 15.000 euros en el cas de la menció. Mala olor i Lignit seran publicats el 2025.

El jurat del Premi Finestres de Narrativa en català, format per Marina Espasa, Anna Guitart, Mara Faye Lethem, Pere Antoni Pons i Gemma Medina, ha atorgat el Premi Finestres de Narrativa 2023 a la darrera obra d'Irene Solà (Malla, 1990), Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres. La mateixa autora ha recordat que es tracta d'una novel·la de fantasmes, que des d'un present recorden i expliquen la seva història, la de les Guilleries, i també la de la casa on es troben.

Tot i estar plena de figures no corporals, segons l'autora "és també una novel·la molt carnal", amb un interès matèric amb constants al·lusions als cossos, la foscor, el paisatge, i referències a les olors, pudors i tot tipus de sensacions. "Parla de la memòria, de què oblidem i què recordem, com narrem el record i com el transformem", ha assegurat, "tot plegat des d'una mirada contemporània i crítica que s'interessa per la foscor, però l'entén com un espai de possibilitats, de refugi, de plaer i de vida".

6e7de960 5f04 4022 9d19 0812398c8629
Foto: ACN

Pel que fa al Premi Finestres de Narrativa en castellà ha recaigut enguany en mans d'Andrés Barba (Madrid, 1975), per la seva novel·la El último día de la vida anterior. En aquest cas, el jurat estava format per Jordi Costa, Mathias Enard, Camila Enrich, Mariana Enriquez i Carlos Zanón. Barba ha explicat que la idea principal del seu llibre l'havia acompanyat durant molt de temps, però que no va ser fins després de la pandèmia que va poder entendre-la.

Irene Solà: "Parla de la memòria, de què oblidem i què recordem, com narrem el record i com el transformem"

"Contenia una metàfora, però no sabia quin era el seu significat. Una imatge de gran densitat, que vaig intentar abordar moltes vegades", reconeix. L'experiència col·lectiva del tancament de la covid li va obrir les portes a allò que havia estat cercant: el fet que algú que està atrapat en un episodi traumàtic només en pot sortir ajudat per una altra persona. D'altra banda, entrar en aquest gènere fantasmal li va resultar engrescador. "Hi ha una espècie de retorn a la ficció després d'un boom global de la literatura del jo", ha opinat.

El Premi Finestres de Còmic en català ha estat enguany per Mala olor de Nadia Hafid (Terrassa, 1990). El jurat estava format per Jordi Canyissà, Núria Tamarit, Adrià Turina, Lluïsa Pardo i Montserrat Terrones, que ha decidit per unanimitat premiar una història de caràcter social de rabiosa actualitat que interpel·la el lector de forma directa sobre el món i el convida a reflexionar-hi. Tot plegat a través d'un llenguatge innovador i contemporani.

5ce67745 f47b 436b 843f 2b83011703f0
Foto: ACN

La il·lustradora i dibuixant s'ha mostrat orgullosa de poder entrar a formar d'un dels catàlegs més "prestigiosos" del país, a més de publicar la seva tercera obra en la seva llengua materna, el català. Tot i això, ha volgut deixar clar que "lamentablement" la majoria d'autors no "poden viure" del seu art, i que molts han de treballar en allò que realment els agrada durant el seu temps lliure. "Tinc molts companys que no es poden dedicar al dibuix com a professió principal", ha denunciat.

Nadia Hafid: "Tinc molts companys que no es poden dedicar al dibuix com a professió principal"

Finalment, el mateix jurat ha atorgat la Menció al Talent Novell a la il·lustradora Emma Casadevall (Barcelona, 1995) per la seva proposta de còmic Lignit. En aquest, l'autora indaga en la història de les explotacions mineres a Catalunya, enllaçant-la amb els canvis soferts pel territori i per la dura realitat dels seus habitants. Un relat humà amb una extensa feina de documentació al darrere. Casadevall ha assegurat que resta amb ganes d'acabar el projecte que, juntament amb Mala olor, veurà la llum el 2025