La Conselleria de Cultura ha denunciat que la intervenció dels comptes del Govern per part de l'Estat espanyol ha suposat l'aturada de més de 30 actuacions per manca de finançament. Lluís Puig, conseller de Cultura, ha considerat això com un "atemptat que afecta tots els ciutadans de Catalunya".

De la poesia a les exposicions

Entre la trentena d’accions que el Departament de Cultura no podrà tirar endavant destaquen la restauració de la Seu Vella de Lleida, valorada en 830.000 euros; l’adquisició de fotografies del fons documental Cabanes en el marc del Pla Nacional de Fotografia, per un import de 297.000 euros; la compra de fons d’art en el marc del Pla Integral de les Arts Visuals, a la qual es preveia destinar 101.000 euros, o l'organització d'exposicions itinerants, també d'arts visuals, en equipaments municipals. L’ordre també afecta activitats de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), com les realitzades en el marc del Festival de Poesia de Sant Cugat, valorades en 35.000 euros, o per a commemorar el 80è aniversari de la creació de la Institució, per un import total de 27.000 euros.

Les biblioteques, afectades

En l’àmbit de les biblioteques, la disposició  de l’Estat fa que quedin automàticament intervinguts tots els saldos positius dels quals disposava el Servei de Biblioteques per tal de dur a terme les funcions de suport a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya (SLPC). Aquest fet impedeix executar la majoria d'activitats i projectes pendents previstos d'aquí a final d'any. No es podran realitzar les activitats pendents de foment de la lectura, jornades professionals, treballs tècnics preliminars del catàleg i carnet únic de Catalunya, entre d’altres. En aquest sentit, el conseller Puig ha apuntat que "en països civilitzats aquesta mesura vol dir atemptar contra la llibertat d'accés al saber i a la informació" i ha assenyalat que "si es deixen de destinar recursos a les biblioteques, segurament es busca que no es llegeixin llibres". L'ordre de l'Estat afecta també projectes de digitalització de la Biblioteca de Catalunya, com els projectes ARCA i COFRE, valorats en 102.000 euros. L’ordre del govern de l’Estat també afecta diverses actuacions de foment de la llengua catalana, així accions de consolidació de jaciments arqueològics d’arreu del territori, valorades en un total de 49.000 euros.

La ciència, urgència absoluta

A més a més de les actuacions de l'àmbit de la Cultura, les mesures del govern espanyol han afectat especialment les actuacions de Recerca i Desenvolupament. Els centres de recerca han advertit que fins i tot s'està posant en risc la vida de la gent. Si les mesures duren uns dies més alguns malalts que reben tractaments experimentals moriran, perquè no es pot garantir el subministrament dels seus medicaments.