Torna el festival d'arts lumíniques Llum BCN 2023 als carrers del Poblenou. Del 3 al 5 de febrer, el festival celebra la seva dotzena edició amb una programació de propostes d'àmbits diversos: l'art contemporani, el disseny, l'arquitectura, la tecnologia i la il·luminació. 

✨ Llum BCN 2023: tots els detalls del festival de llums a Barcelona

 

Arborialis (Architects of Air)

Localització: Pl. Josep Antoni Coderch

'Arborialis', inspirat amb les formes de la naturalesa i, com indica el títol, especialment en els arbres, és una escultura pneumàtica on la gent s'ha de descalçar primer per endinsar-se als seus túnels de colors fruit de la llum exterior que incideix entre les parets translúcides de l'escultura. El seu dissenyador, Alan Parkinson, la descriu així: "Dissenyo les lluminàries per què pretenc provocar sorpresa davant del fenòmen de la llum".

LLUMS BCN / Foto: Montse Giralt
Un dels espais dins de l'instal·lació 'Arboriaris' / Foto: Montse Giralt
LLUMS BCN / Foto: Montse Giralt
'Arboriaris' vist des de fora. / Foto: Montse Giralt

Liberty and Light (Chila Kumari Singh Burman)

Localització: Can Framis

L'artista britànica Chila Kumari Singh Burman fusiona la seva herència cultural hindú-panjabi amb el missatge pacifista del Guernica de Pablo Picasso. Amb la seva instal·lació d'escultures coloristes de neó pretén aportar llum i elevar l'estat d'ànim a un segle XXI marcat per la pandèmia, les guerres i les amenaces de canvi climàtic.

LLUMS BCN / Foto: Montse Giralt
L'artista Chila Kumari Singh Burman amb la seva instal·lació de llums de neó. / Foto: Montse Giralt

Signes (Playmodes)

Localització: Auditori de Barcelona

El festival també compta amb presència d'artistes catalans. L'estudi Playmodes busca amb la seva instal·lació de llum cinètica i so establir un diàleg amb la gegantesca llanterna suspesa de l'Auditori de Barcelona i el seu concepte gràfic per resignificar-la.

LLUMS BCN / Foto: Montse Giralt
Els patrons gràfics en moviment de l'estudi Playmodes a l'Auditori de Barcelona. / Foto: Montse Giralt

Abstract (Colectif Coin)

Localització: Universitat Pompeu Fabra (Carrer de Roc Boronat, 138)

'Abstract' pretén traduir conceptualment a través del so, el moviment i la llum, la teoria de la relativitat d'Albert Einstein. Unes estructures lumíniques que es mouen en vertical que formen una gegantina escultura cinètica  que reprodueix les curvatures espai-temps del paradigma plantejat pel físic.

LLUMS BCN / Foto: Montse Giralt
 'Abstract' a la Universitat Pompeu Fabra. / Foto: Montse Giralt

Call Out (Abel Korinsky & Orhan "aib" Kavrakoglu)

Localització: Museu del Disseny

L'instal·lació vol activar la reflexió sobre el concepte "la conquesta de l'espai" i l'impacte en l'espai exterior del negoci privat que ha col·locat en òrbita terrestre fins ara més de cinc mil satèl·lits, convertint-se en una xarxa atapeïda d'objectes sobrevolant els nostres caps. L'obra rastreja en temps real els satèl·lits que sobrevolen l'emplaçament local i els transforma en patrons lumínics.

LLUMS BCN / Foto: Montse Giralt
 Esclat de llum que alerta del perill de col·lisió quan es creuen dos satél·lits. / Foto: Montse Giralt

Anima (Nick Verstand en col·laboració amb wiwo.studio i 4DSOUND)

Localització: Museu del Disseny

El projecte de Nick Verstand presenta una escultura lumínica amb moviment, textura i so suspesa del sostre enmig d'un recinte a les fosques. La instal·lació pretén explorar la relació entre un objecte que sembla tenir consciència pròpia i el seu entorn.

LLUMS BCN / Foto: Montse Giralt
L'estructura reprodueix la viscositat d'un fluid metàl·lic. / Foto: Montse Giralt

Monolith (SpY)

Localització: Av Diagonal amb Roc Boronat

Aquesta hipnòtica experiència visual traça un vincle entre el mite cinematogràfic "2001: una odissea de l'espai" i l'element més totèmic de la nostra societat: la pantalla del telèfon mòbil i, en general, de totes les pantalles que ens envolten. Es tracta d'una al·legoria directa d'aquests miralls màgics que absorbeixen tota la nostra atenció i que tenim tant integrats a la nostra quotidianitat.

LLUMS BCN / Foto: Montse Giralt
El vermell és el protagonista de 'Monolith'. / Foto: Montse Giralt

(VE)Bastida de Llum - ESDAP Campus Deià

Localització: Edifici MediaTIC

El festival també compta amb la presència d'instal·lacions dissenyades per estudiants com (VE)Bastida de Llum: una escultura efímera elaborada amb material d'obra al servei d'una experiència immersiva i harmònica que transforma una situació de conflicte (la pèrdua de memòria històrica urbana d'una part de la ciutat) en un poema visual.

LLUMS BCN / Foto: Montse Giralt
 '(VE)Bastida de Llum' es troba dins d'un gran cub revestit de teles translúcides industrials. / Foto: Montse Giralt