La Iaia va ser un dels grups angulars d'allò que vam anomenar Nou Pop Català, escena generacional que, com totes elles amb les seves similituds i divergències, van formar bandes com Manel, Els Amics de les Arts, Mishima o fins i tot els mallorquins Antònia Font. El trio format per Ernest Crusats (veu i guitarra), Jordi Casadesús (baix) i Jordi Torrents (bateria) es va formar el 2010 per publicar només dos anys més tard el seu primer llarg, àlbum referencial d'aquell moviment, Les ratlles del banyador. Després arribarien On és la màgia? (2014) i Tornar a ser u (2017). I aleshores un silenci que d'alguna manera es va trencar quan el 2022 Ernest Crusats va publicar el seu primer disc en solitari, La font gelada. "Sempre que em poso discos de La Iaia penso que no ho fèiem malament (riures). M'agrada el que escolto. Em sento molt a gust amb el meu passat amb el grup", ens reconeixia Crusats quan ens vam trobar amb ell per xerrar del seu primer treball per lliure.

Torna la màgia

No és estrany, doncs, que ara hagin decidit reviure aquests temps pretèrits compartits anunciant el seu retorn momentani amb una sèrie de quatre concerts únics i la reedició en vinil del seu segon disc, On és la màgia?, del qual aquest 2024 se celebra el desè aniversari de la seva publicació, ara amb tres cançons inèdites de l'època que mai no havien vist la llum abans. Ho han anunciat aquest matí en una entrevista a El Món a RAC1 amb Jordi Basté, afegint que, ara per ara, no preveuen un retorn estable: "No és el moment, tot i que la vida és imprevisible i qui sap què passarà a mitjà o llarg termini". 

la iaia 3
La Iaia tornen aquest 2024 per celebrar el 10 aniversari del seu disc On és la màgia?

El primer concert de la banda que es va donar a conèixer amb Les ratlles del banyador, serà el 29 de juny a l'(a)phònica de Banyoles. El seguiran, el 13 juliol, una actuació al Cantilafont d'Olost (Lluçanès); la tercera el 6 setembre a la sala Jazzbah de Ciutadella (Menorca); i tancaran la gira de celebració de la dècada d'On és la màgia? el 4 de desembre a l'Apolo de Barcelona, en el marc del cicle Vida Records & Friends. Les entrades ja estan a la venda. A més, ja es pot prereservar el vinil, amb les tres noves cançons, Màgic! Màgic!, El nen de les estrelles II i Tu i els teus rínxols, que completaran el disc, que passa a tenir tretze cançons. Les peces inèdites es van gravar juntament amb la resta del disc durant la gravació a l’estudi de Paco Loco, però van ser descartades per diferents motius en la publicació final. Mesclades al mateix moment que la resta, però masteritzades de nou, només s'incorporaran en el vinil i no formaran part de la versió digital de l'àlbum.