Moltes dones van ser violades sistemàticament durant anys en una colònia mennonita, però no ho sabien: les drogaven mentre dormien amb un anestèsic per a animals. Els violadors eren els seus oncles, els seus cosins, els seus amics, persones amb qui convivien dia rere dia en el mateix espai. Aquesta història de terror, basada en fets reals destapats el 2009 a Bolívia, és una de les propostes que competiran a la gala dels Oscars 2023 i que podria alçar-se com la gran guanyadora. Ellas hablan, de Sarah Polley i basada en el llibre de Miriam Toews, està nominada a dues estatuetes, entre elles a la millor pel·lícula. És l'única producció que competeix en l'esmentada categoria dirigida per una dona. Ho fa a través de la mirada de 8 dones fictícies que van patir abusos sense saber-ho, desgrana la seva reacció quan descobreixen l'ocorregut, i se centra en les seves reunions secretes per decidir què fer. És una història inspirada en fets reals que posa els pèls de punta.

🟠 Oscars 2023: data, nominats, on veure i tots els detalls de la gala de Hollywood
 

🟠 Fes la quiniela dels Oscars 2023: qui seran els guanyadors dels premis?
 

elles parlen

La història real d'Ellas hablan: violacions sistemàtiques a dones en una colònia mennonita de Bolívia

Els fets van passar en una colònia mennonita de Manitoba, a uns 150 quilòmetres de la ciutat de Santa Cruz (Bolívia) en la que vivien unes 2.000 persones. Tot es va destapar l'any 2009 i per això es va condemnar a 8 homes per la violació i els abusos sexuals a 151 dones i nenes d'entre 5 i 65 anys d'edat. Els agressors utilitzaven somnífers per a sedar no només a les víctimes, sinó també als homes que residien a la llar. D'aquesta manera, van actuar durant anys abusant d'elles i violant-les sistemàticament per les nits mentre elles estaven en un son profund. Es despertaven als matins marejades i amb dolor als genitals, explica el pròleg del llibre. Però la mateixa pressió de la comunitat mennonita, una branca de l'anabaptisme, sumada al desconeixement inicial del que els estaven fent, dificultava la seva capacitat de reaccionar.

🟠 La porra de Revers amb els favorits als Oscars 2023: quines pel·lícules guanyaran?
 

La pel·lícula de Sarah Polley interpretada per cares conegudes com Frances McDormand, Rooney Mara o Claire Foy competeix a millor pel·lícula i millor guió adaptat als Premis Oscar amb l'adaptació del llibre homònim de Miriam Toews —editat per Sexto Piso el 2020—. El punt de partida en què es basa la publicació són les actes de dues assemblees celebrades el 2009 en les quals diverses dones van debatre "no fer res, quedar-se i lluitar o anar-se'n". I és que l'escriptora, d'ascendència mennonita, va quedar devastada per l'ocorregut, encara que com va explicar en una entrevista per a El País, no li va sorprendre a causa de les condicions d'aquestes colònies "aïllades, patriarcals, autoritàries i religioses fonamentalistes, on les dones són silenciades, sense educació i serveixen com a presoneres domèstiques virtuals".

Què és el mennonisme?

El mennonisme és una branca de l'anabaptisme, un moviment evangèlic que no admet el baptisme dels nens abans de l'ús de raó. Entre ells, es troben grups ultrareligiosos com els amish, els huterites i els mennonites. Pregonen i practiquen una interpretació de la Bíblia que es tradueix en una d'extremadament simple i aferrada a la terra, viatgen en carreta, utilitzen bombes d'aigua i no tenen llum elèctrica. Les dones mennonites viuen en la total ingenuïtat en una societat ultrapatriarcal, masclista i autàrquica. Han d'arribar verges al matrimoni, sempre als 15 anys, i han de portar la faldilla i l'escot d'una determinada forma perquè no se'ls vegi la carn de les cames.