La plataforma de streaming HBO Max va assegurar que la retirada de 'Allò que el vent s'endugué' del seu catàleg als Estats Units és temporal, ja que tornarà amb una explicació del seu "context històric" que assenyali els prejudicis racials que conté.

"La pel·lícula tornarà amb una discussió del seu context històric i una denúncia d'aquestes mateixes representacions, però es mostrarà tal com es va crear originalment, perquè fer el contrari seria el mateix que afirmar que aquests prejudicis mai no van existir", va explicar un representant de la companyia a The Hollywood Reporter.

La notícia va causar polèmica, encara que la cinta de 1939 ha estat criticada durant anys per oferir una visió idealitzada de l'esclavitud i perpetuar estereotips racistes.

El que el vent es va emportar és un producte del seu temps i representa alguns dels prejudicis ètnics i racials que, desafortunadament, han estat comuns en la societat nord-americana. Aquestes representacions racistes estaven malament llavors i avui també. Sentim que mantenir aquest títol sense una explicació i una denúncia d'aquestes representacions seria irresponsable", va aclarir HBO Max.

El moviment coincideix amb la decisió d'altres companyies com Disney que inclou l'etiqueta "aquest programa es presenta com es va crear originalment, pot contenir representacions culturals obsoletes" en clàssics antics que contenen picades d'ullet i detalls que sota la mirada del segle XXI passarien per racistes i desfasats.

La retirada temporal de "El que el vent es va emportar" arriba un dia després que el diari Los Angeles Times publiqués una columna d'opinió, firmada per John Ridley, en la qual sol·licitava la mesura perquè la història "glorifica" l'esclavitud durant la Guerra de Secessió dels EUA, ignora els seus horrors i perpetua els estereotips més dolorosos per a les persones de color.

El període històric en què es basa la pel·lícula, i la novel·la original, és un capítol encara discutit en la societat nord-americana ja que els estats del sud volien proclamar la independència en negar-se a abolir l'esclavitud.

"El que el vent es va emportar" ja va ser assenyalada en la seva època per activistes com el guionista afroamericà Carlton Moss, que va criticar les estereotipades caracteritzacions dels personatges negres per ser "mandrosos, matussers, irresponsables" i mostrar una "radiant acceptació de l'esclavitud".

Quan l'actriu afroamericana Hattie McDaniel va guanyar l'Òscar per la seva interpretació d'una esclava, es va haver d'establir|asseure separada dels seus companys al final de la sala per les lleis de segregació racial.

Altres pel·lícules que han estat assenyalades de manera similar són "el naixement d'una nació" (1915) i "Cançó del Sud" (1946), esborrada del catàleg de Disney i focus de protestes des del dia de la seva estrena que l'acusaven de ridiculitzar la població negra i justificar l'esclavitud.