Nova York a la dècada dels 70 era una ciutat fascinant. Em corregeixo: Nova York sempre ha estat una ciutat fascinant, però en aquella època era una metròpolis de contrastos excitants, dura com l'asfalt, calenta com el fum que s'evaporava de les clavegueres de les seves cantonades. Una urbs modelada pels gratacels de Manhattan i els solars en flames del Bronx, discoteques i narcopisos. Un zoològic humà habitat per tota mena d'atractives criatures: proxenetes, brokers, punks, models, ionquis, psicòpates, artistes, graffiters, prostitutes, mafiosos, polítics subornats, lladres, policies corruptes... I entre mig de tots ells, personatges per sobre del bé i del mal que acabarien esdevenint llegendes. Com Andy Warhol. O com Roy Halston Frowick, dissenyador de moda que ha inspirat la nova creació de Netflix. Una miniserie de cinc capítols, ja disponibles a la plataforma, creada pel rei Mides catòdic Ryan Murphy i protagonitzada per Ewan McGregor.

Halston i les 'Halstonettes'

Halston va néixer el 23 de abril de 1932 a Des Moines, la capital de Iowa, o el que és el mateix, al mig del no-res d'Estats Units. El seu pare era inventor. La seva mare era modista. Ell va heretar la pulsió d'ella pel fil i l'agulla.

Apassionat pel món de la moda, va començar la seva trajectòria en l'univers de les tendències dissenyant barrets de dona. Boulevard Salon va ser la seva primera botiga. La va obrir el 1957 a l'Avinguda Michigan de Chicago. Aquell mateix any es va establir a Nova York. La seva carrera va eclosionar definitivament quan l'any 1961, Jacqueline Kennedy va vestir un pillbox, el model estrella de la seva col·lecció  en l'acte oficial de presentació com a president del seu marit John Fitzgerald Kennedy. Va ser el trampolí per fer el salt al disseny de vestits per a dones. 

Andy Warhol va dir de Halston que les seves desfilades eren la veritable expressió de l'art dels anys setanta. No era una d'aquelles afirmacions hiperbòliques destinades a omplir titulars que tant agradaven al pare del pop art. Els dissenys sorgits dels patrons de Halston, sensuals línies plenes de color, van marcar les tendències de la moda femenina durant aquella dècada i la següent, els vuitanta. Totes les grans dives del moment: Elizabeth Taylor, Babe Paley, Silvana Mangano, Lauren Bacall, Martha Graham, Bianca Jagger o Liza Minnelli vestien de Halston. Se les coneixia com a 'Halstonettes' i sempre, sempre, sempre, duien els seus models, ja fos en un acte al MoMa o en una nit de festa a la mítica discoteca Studio 54. 

HALSTON Studio54 00332RC

Ewan McGregor és el protagonista de Halston, la nova sèrie de Netflix

Arribar a dalt per caure

Ulleres de sol, jersey negre de coll alt, pantalons negres i cigarreta a la boca va ser la perenne imatge d'un Halston que, perfecta plasmació del somni americà, va arribar al més alt (un luxós apartament al pis 21 de la torre Olympic de Manhattan) provenint del més baix. Fa dos anys, el cineasta Frédéric Tcheng, estrenava el documental Halston. El film recuperava una entrevista en què el dissenyador reconeixia que "em vaig fer famós molt ràpidament". Halston va caure encara més ràpid

L'any 1984, després de diverses aventures que van acabar en desastre, els propietaris de la firma que portava el seu nom, el van fer fora de la companyia. Allò va accelerar la seva retirada. Pitjor encara, l'any 1988 va ser diagnosticat de SIDA. Va viure els seus últims anys amb la seva família a Califòrnia. Halston va morir el 26 de març de 1990 a San Francisco. Tres dècades després, Netflix, de la mà Ryan Murphy i amb Ewan McGregor de protagonista (i amb la família de Halston criticant la producció) porta a la seva plataforma la vida de patrons perfectes i excessos de tota mena d'una de les figures més fonamentals de la història de la moda.