Ja hi tornem a ser. L'escriptor i columnista Gregorio Morán (Oviedo, 1947) s'ha acomiadat de Crònica Global acusant el director d'aquest digital, Xavier Salvador, d'haver-lo enganyat, en negar-se a publicar una de les seves "Sabatinas Intempestivas", l'última abans d'agost. En aquesta columna, titulada "De la miseria del gremio", Morán acusa La Vanguardia, que el va acomiadar fa un any, de maniobrar en contra seu en el judici que se segueix per aquest acomiadament i d'altres maquinacions.

Salvador ha replicat Morán aquest dilluns en una carta en què l'acusa de "trencar un pacte entre col·legues". La carta s'allarga fins a gairebé tres folis. "Quan et vas incorporar a [Crònica Global]", segueix, "et vaig concedir absoluta llibertat per a opinar setmanalment, cosa que has fet en 42 consecutives 'Sabatinas intempestivas'. Et vaig demanar, això sí, que després de ser acomiadat de La Vanguardia no fessis servir les columnes per a venjar-te contra la teva antiga casa i els seus propietaris, menys encara en existir un contenciós laboral obert".

Xavier Salvador ha explicat a El Nacional que ja esperava de Morán que armés escàndol "a través de les quatre o cinc persones de la seva claca. La meva versió és aquesta carta i prefereixo no afegir-hi res més". Crónica Global és el soci català del digital El Español, que dirigeix Pedro J. Ramírez.

Com quan va ser acomiadat de La Vanguardia, el primer en donar a conèixer aquest nou "cas Morán" ha estat l'escriptor Javier Pérez Andújar al seu compte de Twitter:

Morán ha publicat la seva nota de comiat i l'article en obert a la plataforma Scribd, com ha avançat El Triangle. La nota diu: "El meu article de l'últim dissabte de juliol [el dia 28] va ser prohibit. Em vau enganyar en dir-me que aquell dia no sortirien articles d'opinió i ara m'assabento per tu que ni va ser publicat ni ho serà. A Catalunya hem passat de la dictablanda de Pujol a la de La Caixa i La Vanguardia del Comte de Godó. No hem avançat gaire, fora d'en desvergonyiment. És significatiu que l'article censurat es tituli 'De la misèria del gremi'. S'acomiada. GREGORIO MORÁN".

La versió del director afegeix altres fets. Salvador explica que va informar Morán que començava vacances el dia 25 i l'acusa d'aprofitar-se de la seva absència "per incomplir l'única condició que aquest mitjà havia imposat a la teva col·laboració. Es diria que pretenies utilitzar la columna per als teus tràfecs personals en ple litigi contravenint un pacte personal i una clàusula contractual. Per fortuna, el meu equip va detectar la maniobra [...]. La columna era una venjança periodísticament quinqui [...]".

Pots llegir la carta sencera aquí:

A la columna, Morán manifesta la seva irritació després de la vista al jutjat del social "que ha de sentenciar sobre el meu acomiadament" de La Vanguardia, i d'allà arrenca una ronda d'acusacions a diversos directius i exdirectius del diari dels Godó, Jordi Pujol, Josep Piqué, La Caixa, etcètera. la columna conté diverses "imprecisions factuals, fins i tot històriques", segons Salvador, com ara que l'exministre Josep Piqué té una casa a l'Empordà.

Pots llegir la nota i la columna senceres de Gregorio Morán aquí:

La Vanguardia va acomiadar Gregorio Morán el 28 d'agost del 2017, via burofax. L'acomiadament es cantava des que el mes anterior li havien vetat la columna "Los medios del Movimiento Nacional", on reprovava el Govern i la televisió i premsa catalanes, i qualificava de "delinqüent legal" i "talibà de la barretina" al conseller d'Interior, Joaquim Forn, entre altres mèrits. El text el va publicar El Periódico.

Un mes abans, en una altra "sabatina", acusava l'escriptor Joan Sales, mort el 1983, de "mediocre, parafeixista i ultracatòlic". Es va organitzar una revolta de columnistes del diari en contra seu.

Morán col·laborava amb La Vanguardia des del 1988 escrivint la columna "Sabatinas intempestivas", que solia ser entre incòmoda i insultant amb el món catalanista de qualsevol color.