El 2016 l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) publicava la seva Gramàtica, l'obra normativa sobre la gramàtica catalana. Formava part d'un pla de l'IEC per fornir d'instruments de consulta i treball sobre la llengua catalana. A partir d'aquesta gramàtica es va elaborar la Gramàtica essencial de la llengua catalana, una eina en línia, pensada per facilitar les consultes sobre dubtes als que no tenen coneixements profunds de lingüística. La propera setmana, tot aprofitant la Setmana del Llibre en Català, l'IEC traurà a la venda la Gramàtica bàsica i d'ús de la llengua catalana, una versió abreviada de la Gramàtica. La directora d'aquest projecte ha estat Maria Josep Cuenca, membre de la comissió de Gramàtica de la Secció Filològica de l'IEC i catedràtica de Filologia Catalana a la Universitat de València.

Aquesta gramàtica es va començar a treballar, en un petit equip de treball, a partir de la conclusió de la Gramàtica. Més tard seria discutida per la Comissió de Gramàtica, per la Secció Filològica i, finalment, pel ple de l'IEC, que va validar els treballs i va donar el vist-i-plau per a la seva publicació. En conjunt, la nova Gramàtica bàsica i d'ús de la llengua catalana és una adaptació a format paper de la Gramàtica essencial de la llengua catalana, que no és sinó la versió online i abreujada de la Gramàtica. Ara bé, Maria Josep Cuenca insisteix en què s'ha pensat molt bé en com reelaborar els materials per adaptar-los als diferents formats. La gramàtica online és molt més que l'escaneig de la Gramàtica. Incorpora, amb una maquetació molt atractiva, quadres resum, amb exemples, i un glossari de termes a la fi de cada capítol...I organitza la informació de forma molt més lleugera i articulable, de cara a facilitar consultes curtes. Simplifica els continguts de la Gramàtica, però també l'estructura, la simbologia, les marques normatives... I, a diferència de la Gramàtica, incorpora remarques ortogràfiques rellevants per als aspectes gramaticals que es van citant.

Fins i tot incorpora alguns accessos a fitxers de so. Mitjançant codis QR es té accés a gravacions dels fonemes del català i de les corbes entonatives. En principi es troben en els quatre grans parlars, però des de l'IEC hi ha la voluntat d'incorporar nous exemples sonors a les gramàtiques. Maria Josep Cuenca explica que ja s'estan gravant mostres en d'altres parlars: alguerès, català septentrional... Això sí, l'índex de la Gramàtica bàsica i d'ús és molt menys extens que el de la Gramàtica; Maria Josep Cuenca al·lega que la idea és que el qui cerqui una consulta puntual ho faci més aviat a través dels cercadors en línia que té la Gramàtica essencial. A la llarga, es pretén que totes les obres normatives de l'IEC (inclosa l'Ortografia) estiguin enllaçades i que es pugui passar d'una a altra per ampliar informació.

Tal i com ja va establir l'IEC per a la Gramàtica, a la Gramàtica bàsica i d'ús s'usa el criteri d'adequació i no el de correcció, en considerar-se que és un criteri més sòlid lingüísticament i que és menys estigmatitzador. Maria Josep Cuenca argumenta que hi ha formes que poden ser "correctes" (sempre entre cometes), però que en canvi no són adequades en un context determinat o en determinats parlars.