El dilluns passat algunes informacions ho confirmaven i ara el Gremi de Llibreters ho ha ratificat: Xavier Bosch i Carles Porta van ser els autors més venuts el passat Sant Jordi 2023 en ficció i no-ficció, respectivament. Tot i que les dades del 23 d'abril al vespre concloïen que Gemma Ruiz (Les nostres mares, Proa) i La Sotana (Gran enciclopèdia del Barça, Blackie Books) lideraven les llistes, les dades definitives de la jornada avalen que 32 de març (Univers) i Crims: pecats capitals (La Campana) van ser els llibres més venuts en català. Però no només hi ha hagut intercanvis entre les dues primeres posicions del rànquing, sinó que, especialment en les lectures en català, hi ha hagut diversos canvis de cadira entre els 10 primers llocs.

🟠 Llibres més venuts de Sant Jordi 2023: llista definitiva
 

D'aquests errors ja va alertar a principis de setmana la consultora GFK, que diferia de la llista real publicada en un principi —tot i que llavors afirmava que el rànquing de la no-ficció estava liderada per Xavier Sala i Martín i el seu De la sabana a Mart (Rosa dels Vents)—. Com matisa el mateix Gremi, "la llista actual s'ha elaborat després de processar les dades reals de vendes de 230 llibreries d'arreu de Catalunya, d'incorporar-hi les vendes efectuades a les parades al carrer, decisives en la diada, les quals s'han mecanitzat i processat a Libridata-LibriRed els dies posteriors, i s'ha completat amb una prospecció de la resta de llibreries que configuren el mercat". 

Signatura de llibre de La Sotana Sant Jordi / Eva Parey
La Gran enciclopèdia del Barça, de La Sotana, ha caigut a la segona posició dels més venuts. / Eva Parey

També hi ha hagut altres canvis en les posicions dels més venuts en altres categories. D'aquesta manera, la primera posició en infantil i juvenil en català és per Un regal de por (Editorial Flamboyant), de Meritxell Martí, i no com es va dir en un primer moment per Les excursions d’en Titó (Estrella Polar), de diversos autors, i que en aquesta ocasió ha quedat en tercera posició per darrere també de La llegenda de Sant Jordi (Estrella Polar). També en ficció en castellà hi ha hagut alguna modificació, i és que Cómo hacer que te pasen cosas buenas (Espasa), de Marian Rojas Estapé, tampoc va ser el més venut —de fet, amb les noves dades, ha caigut al tercer lloc—. L'obra més venuda en aquesta categoria va ser El chico de las musarañas (Harper Collins), el llibre que recull els testimonis d'Ana Obregón i d'Aless Lequio, el seu fill traspassat fa 3 anys. Tot i això, cal recordar que les llistes dels més venuts només representen un 1% del total de les obres venudes durant la diada de Sant Jordi.

Un Sant Jordi un 7% més gran

Les xifres pel que ja és el Sant Jordi més gran de tota la història a Catalunya han estat més que positives. El Gremi de Llibreters ha destacat que enguany s'han superat les previsions amb un creixement de vendes d'un 7% respecte de l'any passat i amb una facturació de 24 milions acumulada durant la setmana de la diada: segons les dades oficials, s'han venut 1,87 milions d'exemplars, i més de 60.000 títols diferents, el que suposa un creixement respecte de 2022 d'un 17%. Aquesta dada reforça la potència d'oferta, la seva diversitat i els múltiples interessos de la ciutadania. Del total de llibres venuts, el 52,2% van ser en català i el 47,8% en castellà, mentre que els gèneres que més han crescut han estat el còmic —tant en català com en castellà— i la literatura infantil i juvenil en català.