La Fundació Congrés de Cultura Catalana, presidida per l’exdirector del Museu d’Història de Catalunya i exvicepresident de l’ANC Agustí Alcoberro, reflexionarà aquest dissabte dia 8 de febrer sobre el paper que han de tenir les institucions culturals en la definició de la nació. Les tres grans preguntes que vehicularan la reflexió són  “Un Estat sense Nació?”, “La globalització, oportunitat per a la cultura catalana?” i “Les institucions culturals poden ser independents?”.

L’auge del moviment independentista en els darrers anys no ha anat acompanyat, paradoxalment, d’una reflexió sobre la cultura que l’independentisme pensa per a la República Catalana. De fet, el gruix central del catalanisme ha relegat el discurs sobre la cultura enfront d’altres debats, com ara el fiscal, l’econòmic o el social. D’altra banda, la crisi econòmica ha suposat una reducció generalitzada dels fons destinats a la creació i al patrimoni culturals. També s’ha produït una dependència més directa de les institucions culturals respecte a les administracions polítiques en tots els àmbits, des del local fins al nacional. Fins i tot, ha semblat que els trets culturals i identitaris suposaven per a alguns una nosa a l’hora de construir un discurs socialment cohesionador. La Fundació considera que, potser per aquest motiu, el relat cultural -que havia fonamentat tradicionalment el catalanisme polític- ha quedat relegat a un segon pla.

El debat tindrà lloc al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) de Barcelona durant tot el matí de dissabte, en el marc de la III jornada Pensem#NacióXXI. Entre d’altres, s’hi sentiran les reflexions de l’exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació Joan Manuel Tresseras; el filòsof Xavier Antich; la directora del projecte Lletra de la UOC, Teresa Fèrriz; els escriptors Francesc Serés i Jaume Subirana, la directora del Museu d’Art de Girona, Carme Clusellas, i el director de l’Editorial Barcino, Oriol Magrinyà.

La jornada parteix de la convicció de la importància de la cultura com a element de cohesió i de les enormes possibilitats que obriria la creació d’un marc estatal propi, una exigència és encara més urgent en el marc de la globalització. Aquesta edició vol ser un espai per reflexionar sobre política i societat en el marc dels Països Catalans i de forma transversal entre persones d’entitats i partits polítics compromeses en la construcció nacional. La primera edició de les jornades, el 2018, va tenir lloc a Badalona i va girar entorn de la idea “Canvi i mobilització política”, mentre que la segona edició es va desenvolupar sota el títol “Les bases socials de la ruptura”, a Vilassar de Mar.