Els foguerons de Sant Antoni, la celebració mallorquina que ha esdevingut la festa major d'hivern del barri de Gràcia ja ha donat el seu tret de sortida i el dissabte per la nit es presentaran tots els espectacles de cultura popular (amb diables, dracs, xeremiers...) i s'encendran els foguerons, donant inici a una revetlla, amb música, fogueres i carn a la brasa, que s'estendrà per una dotzena d'espais del barri. L'olor de les botifarres, del xai i de les torrades envairà un any més el barri, on de segur també hi haurà música, vi, cervesa i molta festa.

Foguerons CarlosBenito

Foto: Carlos Benito. Tradicionàrius.

La crema dels foguerons

A les 19h30 del dissabte es donarà l'inici de la festa amb un espectacle en què hi haurà mostres de colles de cultura popular de Mallorca i del Principat (dracs, xeremiers, diables, castellers, geganters...).  S'iniciarà a la Plaça de la Vila i a partir de les 20h30 donarà pas al cercavila, que durà fins a la plaça de la Virreina. Allà, a les 21h30 s'encendran els foguerons. A la Virreina, i també a la plaça del Diamant hi haurà també glosses, balls i cançons mallorquines. Però una dotzena d'espais més s'han sumat a la festa dels foguerons, i a les 21h30 també encendran els seus foguerons. Són els següents: Plaça del Nord, Carrers de Verdi, Joan Blanques de Baix de Tot, Llibertat, Tordera, Fraternitat de Dalt, Puigmartí, Fraternitat de Baix, Berga i la Placeta Sant Miquel. El muntatge dels foguerons s'iniciarà a les 17h.

mapa foguerons

Una festa històrica

Els foguerons és una festivitat tradicional que se celebra a Sa Pobla (Mallorca) per Sant Antoni Abat, i que s'ha traslladat a Gràcia, on se celebra el darrer cap de setmana de gener i que pretén recuperar l'esperit de la festa mallorquina fusionant-lo amb la tradició del Principat. Va començar a celebrar-se a Gràcia el 1992, quan un mallorquí, que tenia tres fills estudiant a Barcelona, va decidir que volia que els seus fills no es perdessin els foguerons tot i que fossin lluny de casa. La festa ha anat creixent i cada any hi participa més gent.

Foguerons gracia tradicionàrius

Foto cedida pel C.A.T. Tradicionàrius.

Els preliminars

Aquest dijous ja es va donar el tret de sortida a la festa amb la presentació de l'exposició Un món de mil dimonis al Centre Artesà Tradicionàrius i al Centre de Cultura Popular La Violeta, que es va completar amb un tast de productes mallorquins i amb una nit de glossa, amb participació dels glossadors de les Illes i del Principat. El divendres, al Tradicionàrius de Gràcia hi ha programat un concert i ball de bot a càrrec de S'Estol des Gerricó, precedit per un taller de ball de bot. S'Estol des Gerricó és un històric grup de les Illes, dedicat a la divulgació de la cultura popular. Va néixer el 1964 a Felanitx, i nodreix el seu repertori de jotes, boleros, fandangos, mateixes, tonades i cançons populars. I el dissabte al matí, abans del cercavila i l'encesa dels foguerons, grups de folk mallorquins passaran pels quatre mercats de Gràcia (l'Abaceria, la Llibertat, l'Estrella i Lesseps) per portar la seva música als compradors.

 

Foto de portada: ACN.